У овом тренутку више од 90 одсто њих испунило је обавезу. Остали ће то урадити у наредних месец и по дана. Велики број њих искористио је субвенције државе, које су износиле 8.000 евра по возилу, па је тренутно око 1.700 аутомобила старости између једне и три године.

- Готово сви возачи испунили су законску обавезу да возила морају бити беле боје, остали ће то урадити до краја рока. Време од три године било је свима довољно да се заврши поменути посао. Такође, новчана помоћ државе омогућила је да се обнови возни парк, чија је старост у овом тренутку око седам година. Тада су сви одмах куповали аутомобиле беле боје. Тренутно се на улицама налази 6.400 таксиста, што је у овом тренутку и више него довољно за обављање посла - истиче за "Новости" председник Такси удружења Србије Александар Бјелић.

Један део људи је офарбао своја возила, док су други заменили иста новијим моделима. Најбоља варијанта била је да се аутомобили прелепе белим тапетама, које су квалитетне и повољније од фарбања.

Фото: Н. Скендерија

 

- И за кориснике је визуелно важно да имамо уницифирани возни парк, да они чим виде кола знају да је реч о таксију - каже Бјелић.

Такође, тренутно око 3.500 возача има могућност наплаћивања картицом, што је све више тренд међу млађом популацијом. План је да ускоро сва возила имају ту опцију приликом вожње.

- Ипак, највећи проблем тренутно представља мањак посла, пошто се у последњих месец и по дана број вожњи смањио за чак 50 одсто. Некада смо имали 300 заказаних вожњи дневно до аеродрома, сада их је драстично мање. Због тога је број од 6.400 таксиста у престоници сада постао реалан и тренутно нема потребе за довођењем нових људи. Уколико у наредном периоду буде било потребе, потенцијални возачи биће на време обавештени - истиче он.

Цене мењане крајем 2022.

Такси је у престоници поскупео два пута у току 2022, почетком и крајем године. Цене се у такси превозу пре тих промена нису мењале од 2011, а према речима превозника, због повећане инфлације оне су морале да се коригују.

Тако је старт тренутно 270 динара, а цена по пређеном километру у првој тарифи 96 динара. Чекање по сату наплаћује се 1.200 динара.

БОНУС ВИДЕО: