Наиме, на путу ка Мостару, 18. септембара 1986. године, где су имали заказан концерт, момци из групе "Црвена јабука", доживели су саобраћајну несрећу код Јабланице у којој су остали без два члана овог бенда.

Чланови оркестра кренули су с три аутомобила и малим камионетом с инструментима из Сарајева према Мостару.

Бас-гитарист Аљоша Буха, солист Дражен Ричл Зијо и возач Златко Арсланагић сели су у аутомобил. Иза њих су у другом аутомобилу возили Дражен Жерић и Дарко Јелчић.

ФОТО: Принтскрин Јутјуб Dragan Petrović

 

Одмах иза Јабланице према Мостару Жерић и Јелчић, као и представници “Атласа” из Зенице, организатора турнеје, у “Застави 1500” наишли су на већу групу људи окупљених око смрсканог аутомобила. Нису имали времена да стану јер су журили на концерт.

Нажалост, у том аутомобилу били су њихове колеге.

"То је био тежак дан. Ми смо већ били на стадиону у Мостару, био је пун, а тек око пола 8 увече дошла је полиција. Сцена је била дирљива, настао је мук на стадиону, угасили су музику, а како смо ми кренули према болници у Мостару, тако је и са нама кренула сва та публика. Испред болнице било је три, четири хиљаде људи", присетио се Жера трагедије која је Црвену јабуку завила у црно.

Годину дана од трагедије објавили албум.

"Црвена јабука" је објавила други албум под називом "За све ове године", годину дана након трагедије.

Иако се чинило да се група распала, јер је Ричл био оличењење и душа "Црвене јабуке", ипак је успех другог албума охрабрио преостале чланове да наставе даље и нижу хитове.

Фото: В. Данилов

 

Дражен Ричл, рођен у Сарајеву 12. марта 1962. године, био је глумац, комичар, надреалиста, један од покретача "Новог примитивизма", гитариста неколико сарајевских музичких група, певач и један од оснивача "Црвене јабуке". Ричи је једно време био и гитариста састава Елвис Ј. Куртовић, а био је и глумац у "Топ листи надреалиста", преноси Директно.рс.

Басиста групе, који је преминуо на лицу места, Аљоша Буха рођен је 4. јануара 1962. године, у Зеници. Живео је и одрастао у истој згради у којем и још један члан групе, Дарко Јелчић Цуња. Били су као браћа. Бавио се свирањем и писањем.