Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ), потврђује за „Блиц“ да можемо очекивати наредних дана кишу с честицама песка.

- Гледајући концентрације песка у вишим слојевима атмосфере може се видети да је концентрација тог песка највећа изнад Србије у ноћи између недеље и понедељка, као и у понедељак у првом делу дана. С обзиром да ми управо у том периоду очекујемо наоблачење са запада које ће условити кишу и локалне пљускове треба рачунати да ће киша која буде падала између 10. и 11. марта, и у понедељак ујутру, пре подне, нарочито бити прљава, односно садржаће честице песка са севера Африке – каже Слободан Совиљ.

Та облачност ће у понедељак, каже Совиљ, врло брзо да се премешта даље на исток, а такође и зона са повећаном концентрацијом песка из Сахаре, и већ поподне и у вечерњим сатима у понедељак концентрација значајно опасти и у Србији и Хрватској, односно у нашем региону.

Замућеност атмосфере и небо жућкасте боје

Тих дана небо ће попримити специфичну боју, заправо боју песка.

- Разлог за небо жућкасте боје јесу исте честице песка, мада се замућеност атмосфере најбоље види када је ведро и када нема облака. Тада нам се чини и да сунце слабије сија, а када има облачности на небу и нема падавина онда често визуелно не можемо да уочимо тај песак. Али, он се и те како добро види на различитим сателитским сликама, односно, на сателитским каналима се јако добро види када имамо повећану концентрацију песка у ваздуха – објашњава Совиљ.

Како песак из Сахаре стиже до Србије

Према његовим речима, повећана концентрација песка у ваздуху је типична за подручје севера Африке, међутим, она се у тим крајевима нарочито повећава ако постоје интензивна узлазна кретања ваздуха на том подручју, а то се дешава када постоји поље ниског ваздушног притиска јер су тада интензивнија узлазна кретања ваздуха.

Совиљ каже да када се у узлазним кретањима честице песка из Сахаре подигну на веће висине у атмосферу даље је неопходно да имамо јака јужна и југозападна струјања која ће те честице да транспортују преко Средоземља до нашег подручја.

- Када су испуњена оба ова услова тада се јављају епизоде са повећаном концентрацијом песка у нашој земљи. Оне се најчешће одржавају све док имамо интензивна јужна и југозападна струјања која транспортују те честице. Некада те концентрације могу бити повећане и више дана, међутим, у овој ситуацији коју сада очекујемо то ће бити знатно краће зато што се неће то јако јужно и југозападно струјање одржавати током дужег времена. Имаћемо промењив карактер у понедељак, брз пролазак фронта и промену струјања и то ће условити да повећана концентрација песка брзо напусти наш регион – закључује метеоролог Совиљ.

Да ли су те честице и песак опасни

Метеоролог Ђорђе Ђурић у ранијој изјави за “Блиц” објаснио да је реч о "потпуно природној појави" и да нема места паници или шпекулацијама да је било шта осим природе и струјања ваздуха утицало да честице сахарског песка доспу у кишу над Србијом и деловима Европе.

- Захваљујући циклону над југозападним пределима Европе, снажна југозападна висинска струјања у његовом предњем делу условила су да велике количине честица пустињског песка из Сахаре стигле до југозападне и централне Европе - објашњава Ђурић.

Услед овог ефекта, велике количине песка стижу и до Француске, Швајцарске и области Алпа, па је атмосфера била обојена. А ако тада пада кише, она буде прљава.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".