Међутим, метеоролози упозоравају на пролазно наоблачење које ће током дана захватити западне и јужне делове Србије, те се очекује да се током вечери и ноћи премести ка североистоку. Ова промена времена може резултирати краткотрајном кишом или локалним пљусковима на појединим локацијама.

Упаљен жути метео аларм

Посебно се истиче да је на снази жути метео аларм у Банату због јаког ветра, што значи да постоји потенцијална опасност од временских непогода.

У Београду се очекује променљиво облачно време с могућим локалним падавинама увече и током ноћи. Ветар ће бити слаб до умерен, с тенденцијом појачања у вечерњим сатима. Јутарње температуре се очекују од један до пет степени Целзијуса, док ће максимална дневна температура достићи око 15 степени.

Метеоролог Тодоровић најавио +20 и "жуту кишу"

Ове недеље имали смо нагли пад температуре и максималне дневне до 10 степени са обилном кишом. Недељко Тодоровић, метеоролог, каже да ће дневна температура бити у порасту и у недељу би био тај један пик температуре са максималним вредностима близу 20 степени.

Истиче да ће у недељу једино мало свежије бити у Неготину где је такозвана зона застоја, док је овог јутра у више места у Србији било могућности за појаву јутарњег мраза.

- Али, следи нам промена времена, након топлог викенда, следи нам у понедељак наоблачење, благи пад температуре и киша. Занимљиво би да би са том кишом, у ноћи између недеље и понедељка, било мало и прљаве кише. Оно што људи зову жута киша. Да се људи не брину, код нас долази углавном ситна прашина - рекао је метеоролог.

Шта је прљава/жута киша, и откуд у Србији

Стручњаци тврде да је сама та киша безопасна појава, али је необична падавина ипак отворила многа питања, пре свега по питању здравља грађана.

Много је нејасноћа због ове појаве, а ипак је, према речима неких стручњака реч о "потпуно природној појави", те да нема места паници или шпекулацијама да је било шта осим природе и струјања ваздуха утицало да честице сахарског песка доспу у кишу над Србијом и деловима Европе.

Пошто се сматра да оштре честице песка могу утицати на развој појединих болести, важно је да људи знају да то није могуће.

Како су медицински стручњаци раније изјавили за београдске медије, нема места страху јер је реч о краткотрајној и безопасној појави.

Снег у Београду могућ 21. марта

Према његовим речима, средином наредне седмице ће захладнети слично као што је то било овог четвртка и петка.

- После тих 20 степени у недељу, негде око среде и четвртка ће максималне температуре бити 10 до 12 степени. После тога следи поново пораст температуре на неких 17 степени. Не бих смео да тврдим, али гледајући образац временских прилика изнад Европе не би требало да буде озбиљнијих захлађења у смислу да падне снег у нижим пределима. Да подсетим, средњи датум падања снега за већину места је последња седмица марта. У Београду је то 21. март - закључио је он.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: