Обе врсте кромпира богате су угљеним хидратима и то специфичном врстом угљених хидрата који одржавају црева здравима. Конзумирање црвеног и белог кромпира такође вам може помоћи да уносите довољно калијума и витамина Ц.

Посматрајући удео храњивих састојака и нутритивну вредност, и бели и црвени кромпир су јако слични. Оба су богата угљеним хидратима, калијумом и витамином Ц и садрже отприлике 150 калорија.

Међутим, начин на који припремате кромпир утиче на то колико ће ова намирница заправо бити добра за ваше тело и здравље. Боље је јести печени и кувани кромпир него пржени.

Фото: Профимедиа

 

Пробиотичка храна

Главна разлика између ове две врсте кромпира је удео угљених хидрата. Просечни бели кромпир садржи 36,5 грама угљених хидрата, а црвени 33,9 грама. Уз то, бели кромпир има и нешто мало више калорија - 159, у односи на црвени - 151.

Једна од највећих предности црвеног и белог кромпира јесте то што садрже врсту скроба који је сличан влакнима и угљене хидрате које ваше тело не може да свари. Таква врста скроба пролази кроз желудац и танко црево и онда у дебелом цреву почиње да ферментира.

Ферментирањем се хране добре бактерије у цреву, због чега се кромпир сврстава у пробиотичку храну. Овај процес помаже умножавању добрих бактерија, тако да оне надмашују лоше бактерије и одржавају ваша црева здравима.

Фото: Профимедиа

 

Осим што помаже у контроли шећера у крви, резистентни скроб у кромпиру такође може помоћи да се осећате сити, спречава затвор, снижава лош холестерол и ризик од рака дебелог црева.

Игра важну улогу у имунолошком систему

Кромпир је такође богат и калијумом и витамином Ц који одржава кожу здравом, помаже у метаболизму протеина и игра важну улогу у вашем имунолошком систему. Црвени компир овде има благу предност у односу на бели, будући да садржи готово двоструко више антиоксидативних једињења, зависно од тога колико су пигментиран.

Укратко, обе врсте имају своје предности, а начин припреме је кључан да би кромпир био добар и здрав за вас. Многи воле помфрит, али то није најздравија опција јер се кромпир у том случају пржи у много уља, а потом се и доста посоли, пише "Ливестронг".

Црвени кромпир можда има мање калорија и угљених хидрата, али бели, односно жути кромпир је бољи извор гвожђа и калцијума.

БОНУС ВИДЕО: