Управо на овај датум 1959. године Партизан је први пут играо у црно-белим дресовима. У питању је било четвртфинале Купа против Борца из Подгорице, тима титоградског гарнизона ЈНА и победили 1:0, голом Вукелића у 14. минуту.

Занимљиво да је поменуту сезону 1958/59 Партизан почео носећи беле дресове и плаве штуцне, у тој комбинацији је последњи меч одигран против београдског Радничког 23. новембра 1958. Резултат је био 1:0, захваљујући поготку Срђана Чебинаца у 46. минуту.

- Иницијативу за промену боја дресова покренуо је легендарни Стјепан Бобек, који је баш те зиме у дресу Партизана завршио играчку каријеру и упустио се у тренерске воде, али је као члан селекције ветерана на ријечкој Кантриди, 10. октобра 1991. године доживео да заигра у црно-белом дресу. У истој боји дресова играчи Партизана наступиће и у 172. вечитом дербију, а са правом се надамо да ће исход бити позитиван као и 10. маја 1959. године када смо као гости у 24. вечитом дербију први пут наступали у црно-белим дресовима и славили 3:1 - нагласили су из Партизана.

Партизан је у тој утакмици наступио у саставу:

Горњи ред: Белин, Шошкић, Јусуфи, Пајевић, Калоперовић, Миладиновић, доњи ред: Срђан Чебинац, Звездан Чебинац, Радовић, Вукелић, Михајловић.

Партизан се на друштвеним мрежама присетио овог догађаја те су објавили и видео клип посвећен 65. годишњици од првог играња у црно-белим дресовима.

- Поносни на боје, верни традицији! На данашњи дан пре тачно 65 година, први пут у историји Партизан је заиграо у црно-белим дресовима. И од тада, па све до данас, они представљају визуелни идентитет клуба и по њима смо познати свуда у свету! - наводи се на Инстаграм профилу фудбалског клуба Партизан.

Подсетимо, у суботу, 9. марта, у оквиру 24. кола Моцарт Бет Суперлиге, на стадиону Рајко Митић одиграће се 172. вечити дерби. Партизан је тренутно лидер лиге са само бодом више од другопласиране Црвене звезде (59 и 58 бодова), те ће овај дерби имати велики значај за наставак првенства.

 

Стандингс провидед бy Софасцоре

 

БОНУС ВИДЕО:

(Курир спорт)