Способност издржавања периода без хране је важна еволуциона предност, а пракса периодичног поста, намењеног јачању и ума и тела, позната је у многим културама и религијама. Током поста, тело прелази на коришћење сопствених залиха масти као главног извора енергије, уместо углавном глукозе из хране коју једемо. Међутим, мало се зна о одговору тела на дуге периоде без хране и потенцијалним здравственим предностима или ризицима.

Ново истраживање о утицају поста на здравље и промене спровели су научници са Прецисион Хеалтхцаре Университи Ресеарцх Институте (ПХУРИ) и Норвешке школе спортских наука. Захваљујући новим техникама које омогућавају мерење хиљада протеина који циркулишу у крви, научници су успели да спроведу детаљне студије молекуларних адаптација на пост код људи.

Они су посматрали 12 здравих добровољаца који седам дана нису јели храну и пили само воду. Свакодневно су праћене промене – протеини у крви пре, током и после периода гладовања. Знајући који протеини су укључени у одговор тела на недостатак хране, научници су могли да предвиде потенцијалне здравствене ефекте дуготрајног поста, користећи информације из великих студија. Као што се очекивало, прелазак са глукозе на телесну масноћу примећен је у прва два или три дана поста. Волонтери су у просеку изгубили 5,7 килограма.

Промене након три дана поста

После отприлике три дана поста приметне су промене нивоа протеина у телу. Нивои једног од три протеина су се променили у свим главним органима, а ове промене су биле сличне код свих добровољаца, укључујући протеине који чине потпорну структуру неурона у мозгу. Губитак тежине је одржан три дана након завршетка поста и повратка на исхрану. Познавајући промене које настају под утицајем поста, могло би се развити план за будућа истраживања која могу довести до специфичних третмана. Ово се односи на пацијенте који могу имати користи од поста, али не могу да прате дуготрајан пост или децу која опонашају пост.

"Први пут можемо да видимо шта се дешава у телу када постимо. Пост, када се безбедно посматра, је ефикасан метод губитка тежине. Тврди се да повремени пост пружа здравствене бенефиције као што је губитак тежине, али резултати су само видљиви након три дана потпуне рестрикције калорија, а то је касније него што се мислило“, рекао је проф. Клаудија Лангенберг, директорка „Прецисион Хеалтхцаре Университи Ресеарцх Институте Куеен Мари (ПХУРИ)“.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".