Верници и Српска православна црква сутра обележавају прво и друго обретење главе Јована Крститеља. Јован Крститељ, који је најавио Исусов долазак, био је посечен по жељи и наговору Иродове жене Иродијаде.

Према предању, Јован Крститељ је посечен на наговор зле Иродијаде, Иродове жене. Наредила је да се глава светог Јована не сахрањује заједно са телом, јер се бојала да Јован не васкрсне.

Прво обретење

По предању, великом и славном пророку Јовану Крститељу посечена је глава на захтев и наговор зле Иродијаде, Иродове жене. Када је Јован био посечен, Иродијада је наредила да се његова глава не сахрањује заједно са телом, јер се бојао да ће страшни пророк некако васкрснути. Па је узела његову главу и закопала је на неко скривено и нечасно место, дубоко у земљу. Њена дворјанка била је Јована, жена Хуза, дворјана Иродовог.

 

Фото: СПЦ

 

 

Добра и благочестива Јована није могла да поднесе да глава човека Божијег остане на нечасном месту, она ју је тајно ископала, однела у Јерусалим и сахранила на Маслинској гори. Не знајући за све ово, када је цар Ирод сазнао да Исус чини велика чуда, уплаши се и рече: „То је Јован кога посекох, васкрсе из мртвих“ (Мк. 6, 16).

После извесног времена, чувени велможа, поверовавши у Христа, остави свој положај и светску сујету и замонаши се, и као монах, са именом Инокентије, настани се на Јелеонској гори на самом месту где је глава Крститеља. сахрањен. Желећи да себи сагради келију, ископао је дубоко и пронашао земљани суд и у њему главу, за коју му је тајанствено рекао да је Крститељева. Он је лечи и сахрањује на истом месту.

Друго обретење

Осмог марта се обележавају прво и друго „Усековање главе Светог Јована Крститеља“ као спомен на ове догађаје. По промислу Божијем, ова чудесна глава је касније прелазила из руке у руку, потонула у мрак заборава и поново објављена, све док коначно, у време благочестиве царице Теодоре, мајке Михаилове и жене Теофилове, и у време патријарха Игњатија пренета је у Цариград. Многа чудесна исцељења догодила су се од главе Претка.

Веровања на дан обретања главе Јована Крститеља

У Србији је распрострањено веровање да се сутра сунце враћа са севера на југ, три пута стаје и игра. Верује се да се небо отвара три пута у поноћ, па мртве душе лако улазе у рај, а ко сачека поноћ и пожели три жеље, биће им испуњене.

Не смете да радите никакав тежак посао. Посебно је распрострањено веровање да се на овај празник не смеју дирати ножеви и други оштри предмети како се не би повредиле ране невино страдалог светитеља.

Јованова десна рука је у Цетињу

Једна од највећих хришћанских реликвија, десна рука Јована Крститеља, која је захватила воде из Јордана и подигла се над главом Христовом, завршила је у манастиру у Цетињу.

Сутра је обавезан пост

Сутрашњи празник пада усред Васкршњег поста, па се подразумева да сви православни хришћани тог дана посте. Правило поста овог дана прописује пост на уљу, то јест једе се храна спремљена на уљу, дозвољено је пити вино, није дозвољено јести рибу. Током целог Васкршњег поста, риба се једе само на Благовести и на Цвети.

Сутра не смете да радите никакве теже послове. Нарочито је распрострањено веровање да се на овај празник не дирају ножеви нити други оштри предмети како се не би повређивале ране невино страдалог светитеља.

Нека због свега овог Крстовдан буде дан поновног почетка, дан радовања, дан захвалности. Размислите добро шта је то што вас чини истински срећним, подигните главу ка небу и искрено се захвалите Богу.