Глобални прекид погаодио је Мета платформе, остављајући кориснике искључене, а компанију финансијски погођеном. Друштвени медији су се "замрачили" у уторак, 5. марта 2024. године, пошто је велики прекид захватио Мета платформе широм света.

Популарне платформе друштвених медија као што су Фацебоок, Инстаграм и WхатсАпп су престале да раде и наводно је требало неколико сати пре него што су обновљене. Овај широко распрострањени поремећај не само да је оставио милијарде корисника искључене, већ је имао и велики финансијски утицај на компанију, тврде експерти.

Око 10 часова по источном времену, извештаји о прекидима су почели да пристижу, а наводно је цена акција Мете пала за 1,5 одсто. Међутим, од тада је опала за још 1,6 одсто.

ЗУКЕРБЕРГОВИ ГУБИЦИ РАСТУ У ВРЕМЕ ЗАСТОЈА

У уторак су многи корисници изненада одјављени са Фејсбука, што је изазвало конфузију и фрустрацију. Инстаграм, Тхреадс и WхатсАпп су такође имали проблеме, као што су неуспеси у фидовима и проблеми са слањем порука. Енди Стоун из Мета се обратио о овим проблемима на X мрежи, нудећи уверавање да су решења у току. Издато је саопштење "решићемо проблем што је пре могуће за све који су били погођени, и извињавамо се због непријатности".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Стручњаци су сада открили количину новца коју је Зукерберг изгубио као резултат овог великог застоја. Генерални директор компаније Wедбусх Сецуритиес, Дан Ивес, рекао је да је Марк Зуцкерберг изгубио око 100 милиона долара прихода у уторак ујутро као резултат пада платформи широм света.

РАЗЛОГ ЗА ГЛОБАЛНИ ПРЕКИД РАДА МЕТА

Све платформе друштвених медија у власништву Мета суочиле су се са техничким проблемима, сличним онима из 2021. године, који је резултирао 7-сатним прекидом рада.

Међутим, овога пута проблем је решен у року од два сата. Инсајдер у Фацебоок-у је обавестио да су њихови интерни системи били у квару током прекида, а контролна табла Мета услуге указује на "велике сметње" у неколико услуга.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Прекид се догодио мало пре истека рока у четвртак за велике технолошке компаније да се придржавају новог Закона о дигиталним тржиштима Европске уније. Нагађало се да је Мета правила измене да би се ускладило све, што је могло довести до грешака у коодирању које су изазвале прекид рада.

Мета можда истражује промене попут омогућавања корисницима да одвоје своје Фацебоок и Инстаграм налоге како би спречили комбиновање личних података за циљане огласе. Нејасно је да ли је прекид повезан са Метиним припремама за ДМА.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: