Жудња за лагодним и сигурним животом често је дубоко укорењена у људску природу.

Када се суочимо с изазовима или непријатностима, бриге лако преплављују, стварајући осећај страха и анксиозности који нас удаљава од тренутка у којем се налазимо. Тиме губимо прилику да у потпуности уживамо у животу. Како се ослободити страха и почети живети пуним плућима?

Познати психолог Михаил Лабковски нуди неколико корисних савета:

Фокус на садашњи тренутак

Уместо бескрајног анализирања прошлости или претеране бриге о будућности, важно је усмерити се на тренутак у којем се налазимо. Оно што је прошло, прошло је; важно је извући поуке из прошлих искустава и кренути даље. Истовремено, не дозволите да вас претерана брига за будућност парализује или одузме радост садашњег тренутка.

Здрав начин живота

Усвајање здравих животних навика може вам помоћи да се осећате снажније и позитивније. Правилна исхрана, редовно вежбање и довољно сна могу допринети вашем општем осећају благостања и задовољства.

Комуникација с вољенима

Редовна комуникација с блиским особама може вам пружити осећај повезаности и подршке. Разговарајте с пријатељима и члановима породице, делите своје осећаје и искуства с њима. То ће вам помоћи да се осећате подржано и мање усамљено.

Живите свој живот

Не дозволите да друштвени притисак или очекивања других људи одређују ваше поступке и приоритете. Живите према властитим вредностима и стандардима, фокусирајте се на оно што је важно за вас и не трошите превише енергије на поређење с другима.

Постављање приоритета

Распоредите своје обавезе и време тако да се можете посветити ономе што је заиста битно. Размислите о својим циљевима и потребама, и одредите приоритете према њима. То ће вам помоћи да ефикасније управљате својим временом и смањите стрес.

Када се суочите с негативним мислима или бригама, покушајте да их посматрате из перспективе различитих исхода. Фокусирајте се на позитивне аспекте и трудите се пронаћи решења уместо задржавања на проблемима. Вежбајте контролу над својим мислима и понашањем како бисте постали емоционално отпорнији и самопоузданији, а мање нестабилни. Запамтите, ви имате моћ да бирате како ћете реаговати на изазове живота.

(Свезажену)