Ову младу звезду свет је већ упознао прошле године када је њена песма "Џанум" постала једна од највиралнијих нумера на свету.

Иза туге и меланхолије која се чује у њеном гласу, стоји тужна породична прича.

Фото: Јутјуб принтскрин/РТС Песма Евровизије - Званични канал

 

 

Текст песме преведен је на 189 језика широм света, а на друштвеним мрежама Инстаграм, Фејсбук и Тикток направљено је више милиона објава уз њу.

Теyа Дора је у интервјуима које је на Балкану и у свету давала поводом ове песме изнела и многе чињенице везане за њено музичко школовање и рад, али о приватном животу је мало говорила.

 

 

Оно што нико до сада није знао, а изузетно је важно за песму "Џанум", објављено је ових дана и то очигледно случајно, у локалном борском медију за који је Теyа Дора дала интервју у коме је евоцирала успомене на њено детињство из Бора и других градова источне Србије и Тимочке крајине, које је посећивала пратећи њену маму док је из тог дела Србије писала репортаже за Вечерње новости.

Чини се да је новинар који је интервју водио и лично познавао Теyа Дору док је била дете, па је објавио не само њену прелепу слику из периода кад је имала четири или пет година, већ је открио и ко су Теyа Дорини родитељи.

 

 

Написао је да су они такође Борани и да "Теину маму Јасну рођену Јојић, знамо по многобројним текстовима о Бору и Тимочкој крајини које је годинама објављивала као новинар Вечерњих новости, али и по бројним етнолошким књигама међу којима су и књиге о влашкој магији, чијим је писањем и издавањем пре скоро три деценије допринела уверењу да Власи имају свој културни идентитет и да заслужују да у Србији остваре статус националне мањине".

Новинар је написао и да је Теин отац, сликар и графички дизајнер кога ће Борани памтити не само по логотипима које је урадио за институције попут Музеја рударства и металургије и Музичке школе у Бору, већ и по изложбама карикатура и сјајних илустрација, његов драги пријатељ Драган Павловски Гандра, преминуо 2021. године.

Када уз то додамо чињеницу да је Теyа Дора у неколико интервју рекла да јој је увек тешко да пева Џанум и зато што је песма подсећа на трагичан губитак који је имала у животу и зато што особа коју је много волела није била жива да се радује успеху Џанум, потпуно је јасно зашто Теyа Дора ову песму увек изводи са страшним болом у гласу.

- Увек сам желела да стварам музику. Моје песме су мој лични језик којим комуницира, моја осећања и моје мисли, све што се у мени догађа. Песма "Џанум" је дошла спонтано, иако сам отприлике знала у ком вајбу треба да буде. Да буде спора и тужна балада. Настала је још пре три године и дошла је некако сама од себе, носи пуно мојих личних емоција у тексту и у мелодији - рекла нам је Теyа Дора својевремено за Блиц.

БОНУС ВИДЕО: