Наталијина рамонда, цвет о ком Теyа Дора пева, има посебну симболику за Србију и српски народ. Препознатљиви цвет љубичастих латица опеван у стиховима поменуте песме представља симбол Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава 11. новембра.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

Дан примирја у Првом светском рату слави се као државни празник у нашој земљи од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији, од 2005. године.

Тог дана, 11. новембра је 1918. године у Француској је потписано примирје које је било на снази до коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године када је и формално окончан Први светски рат.

Наталијина рамонда је знак Дан примирја управо због вишеструке симболике. Наиме, амблем данашњег празника чини митови одликовања Албанске споменице са почетка 20. века односно зелено-црне трака која окружује љубичасти цвет, Наталијину рамонду.

Назива се и цвет феникс јер се зна да и када се осуши, уколико је залијете, може да оживи. Њено "поновно рађање" спаја се са чињеницом да је и наша земља успела да "стане на ноге" односно да оживи након борби у Првом светском рату.

Фото: Википедија

 

 

Цвет спада у угрожену врсту која расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан где је српска војска под командом војводе Живојина Мишића ратовала против бугарских снага током припреме пробоја Солунског фронта, шро је претхоидило ослобађању Србије у Првом светском рату.

Биолози кажу да Наталијина рамонда потиче још из времена леденог доба, а рамонде су као врста познате још од 19. века када их је француски истраживач по коме носе име открио на подручју данашње Шпаније, односно у Пиринејима.

Према подацима Завода за заштиту природе Србије, Наталијину рамонду је 1882. године у Јелашничкој клисури у близини Ниша открио је лекар и ботаничар Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића. Због краја у којем је пронађен овај цвет, Петровић је желео да га назове "Нишка рамонда" али је одлучио да му додели име по краљици Наталији Обреновић.

Фото: Википедија

 

 

Овај цвет је у нашој земљи заштићен законом као „строго заштићена врста“, чиме је строго забрањено и кажњиво њено сакупљање и нарушавање станишта.

Подсетимо, Наталијина рамонда која се може наћи и у Северној Македонији, северној Грчкој, Албанији, Црној Гори и на северозападу Бугарске, трећа је и последња откривена врста из рода рамонди, после „Српске рамонде“ коју је на Ртњу нашао Јосиф Панчић и "Рамонде мyцони", ендемске врсте која расте на Пиринејском полуострву.

БОНУС ВИДЕО: