- Неће бити само слика већ и оригинални мобилијар из Јовановићевог атељеа. Посетиоци ће моћи да виде штафелај на коме је радио, палету и одећу - рекла је Медаковић Танјугу.

Према њеним речима, амбијент Конака кнегиње Љубице у Београду одговара епохи и духу оријента чувене Јовановићеве слике, која ће бити изложена око месец дана.

Медаковићева је додала и да ће слика бити обезбеђена свим мерама безбедносне и техничке заштите.

Истакавши да очекују велики број посетилаца, она је напоменула да ће им бити на располагању и виртуелна тура кроз Музеј Паје Јовановића (1859-1957), а у дворишту конака панои посвећени великом сликару.

Фото: Приватна архива

 

Музеј града Београда је јесенас купио дело Паје Јовановића "Одмор башибозука", на аукцији "Сотби" у Лондону названој "Пут свиле – слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији".

Слика је продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

Реч је о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5). Музеј града Београда, који је ушао у преписку са "Сотбијем", се у трку упустио уз подршку државе.

Ранији власник слике до ње је дошао на аукцији куће "Christie’s" 1994. године, с тим да је слика тада продата под називом "Арнаутски ратник".

БОНУС ВИДЕО: