Што се газирано пиће дуже конзумира, то више штете може да нанесе зубима. Потребно је само 20 секунди да бактерије у устима почну да производе киселину, а она ће изједати глеђ до пола сата.

Алуминијумске лименке имају полимерни премаз који може да апсорбује део укуса, што потенцијално чини блажим укусом, објаснила је хемичарка за храну Сара Риш.

- Ако пијете газирани сок из пластичне флаше, укус може да се промени због ацеталдехида из пластике који прелази у пиће. С друге стране, стаклене флаше су најмање подложне променама, па не мењају укус газираног пића - објаснила је она, а преноси rd.com.

Газирана пића су пуна киселина које оштећују зубну глеђ и доводе до каријеса, а вештачке боје могу да запрљају зубе. Само једна конзерва може да садржи 39 грама шећера, што је дневна доза - тврди др Самир Пате.

Фото: Профимедиа

 

Он је додао да што се газирано пиће дуже конзумира, то више штете може да нанесе зубима. Потребно је само 20 секунди да бактерије у устима почну да производе киселину, а она ће изједати глеђ до пола сата.
 
- Ако вам је потребно 30 минута да све то попијете, онда се штетно дејство на зубе знатно продужава. Жвакаћа гума без шећера помаже да се смањи киселина у устима – додао је он.
 

БОНУС ВИДЕО:

 
 
(Најжена)