Генерал-пуковник Рахман Рама поднео је оставку на место команданта Косовских безбедносних снага, преноси Индекс онлајн, а председница нелегитимно проглашеног Косова Вјоса Османи, именовала је генерал-мајора Башкима Јашарија за новог команданта КБС.

Башким Јашари је син Рифата Јашарија, брата Адема Јашарија, оснивача ОВК, који је и пре почетка сукоба на Косову предводио групу која је изводила нападе на безбедносне снаге Србије, преноси Танјуг.

Именовање је, како су саопштили из њиховог Председништва, извршено према Закон о косовским безбедносним снагама, на предлог министра одбране и препоруку премијера тзв. Косова. Пре именовања новог команданта КБС, Османи је донела декрет о разрешењу садашњег команданта КБС, генерал-пуковника Рахмана Раме, који је претходно поднео оставку.

Албански медији у Приштини су недавно пренели да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након наводног сукоба са министром одбране Армендом Мехајем. До несугласица између команданта КБС и министра одбране дошло је, као пише индеx онлајн, 18. септембра, две ноц́и пре акције Косовске полиције на северу за успостављање реципроцитета регистарских таблица са Србијом.

Мехај је те вечери, преноси индеx из неименованих извора, наредио команди КБС да офарба четири америчка војна оклопна возила "М1117 АСВ" у плаво, са образложењем да ц́е бити користишћена као подршка полицијској акцији на северу Косова, што је Рама категорички одбио.

Таква пракса, иначе, није дозвољена у оквиру споразума о испоруци возила из САД, што су касније званично и саопштили из Вашингтона.

Иначе, подсећања ради, сходно договору између Приштине и Кфора из 2013. године, за улазак припадника КБС на север Косова, неопходна је дозвола команданта Кфора.

(Косово онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".