Мирослав Мута Николић сигурно је најтрофејнији помоћни тренер у историји, његова колекција златних и сребрних медаља и пехара са великих такмичења је импозантна, а све их је освојио као десна рука селектора кошаркашке репрезентације наше земље.

Скоро две деценије познати кошаркаши стручњак везан је за национални тим, а за то време стигао је до два злата - на Светском првенству 1998. и Европском првенству 1997, и четири сребра - на Олимпијским играма 1996. и 2016, Светском првенству 2014. и Европском првенству 2017.

Посебно је поносан на титулу шампиона света са У20 екипом 2006, као и на велики успех остварен годину дана касније, кад је јуниорска репрезентација постала првак Европе.

Фото: Н. Параушић

 

 

Зато невероватно звучи податак да Николић не прима национално спортско признање, односно спортску пензију, иако по свему то заслужује. Нажалост, таква је Уредба о националним признањима и она каже да помоћни тренери и тренери млађих категорија на то немају право. У случају Муте Николића најбоље се види колико је то неправедно.

- Не бих да испадне да се ја нешто буним, али мислим да сам то заслужио, уосталом, овде се ради о уредби, а не закону - каже Мута.

Фото: Н. Параушић

 

 

- Не смета мени да други добију то признање, али ја сам 18 година у репрезентацији, освојио сам све могуће медаље у том периоду, био сам светски првак... Имам стварно много медаља, све ми је то у кући. А неко је добио спортску пензију а да нема ниједну медаљу, има тих случајева. То је врло непоштено. Искрено, криво ми је, мало ме боли кад све то видим, и ове из естраде како су ушли у круг националних признања. Па ваљда сам и ја дао нешто овом спорту, дала је кошарка и мени много тога, али и вратио сам - додаје Николић.

Чекам уградњу вештачког кука

Многи су били изненађени кад су видели Николића на сахрани Дејана Милојевића како хода помоћу штапа. Искусни тренер је објаснио због чега је морао да се ослони на помагало.

- Кук ме мучи, не могу да стојим дуго. Зато сам био понео штап. Имам један вештачки кук, чекам на операцију другог, па кад стигнем на ред. Милоје је био такође мој играч, јако ми је жао због његове смрти. Назвао сам га српским Барклијем, као што сам и Ракочевићу дао надимак "бели Џордан" - каже Николић.

(Курир спорт)

БОНУС ВИДЕО: