Трагичне вести дошле су у недељу ујутру из Београда где је преминуо 23-годишњи репрезентативац Србије у ММА Стефан Савић.

Њега је за сада непознати нападач убо ножем у пределу срца у ноћи између суботе и недеље на расксници Добрачине и Дунавске улице, а несрећни Стефан је преминуо у болници ујутру.

Стефан је један од двојице избодених те ноћи, а преминуо је само три месеца након што је успео да оствари највећи успех у каријери и да освоји медаљу за Србију.

Али то је само део његове приче, пошто долази из невероватне породице и његов спортски пут је био јако дуг иако је имао тек 23 године.

Фото: Принтскрин друштвене мреже

 

 

- Дођем ја да тренирам ММА и врате ме кући јер сам био много мали. Кажу ми имаш 11-12 година, дођи кад напуниш 14. Тако је и било. Ту сам нешто долазио, одлазио... Одем прво на бокс, али су тренинзи били касно, касно сам се враћао кући и моји ми забране! Одем на кунг фу, винг чун, нешто се закачим у школи и кажем : 'Па шта је ово? Нећу да радим ово!' Одем на бокс, завршим са тим проблемом у школи и онда одем код Ћосе и останем код њега и ту сам од 2014. године - говорио је пре само три месеца у подкасту "ММА институт" Савић о почетку своје каријере у ММА тиму "Еклектик" где је тренирао код Борислава Ћосића.

У истом подкасту, је говорио и о опасности коју са собом носи улица и о томе колико је срећан што се бави спортом.

- Да нисам ту вероватно да бих радио нешто, мотао бих се ту по граду... улица је опаснија од спорта, ипак овде постоји судија.

Након неколико аматерских борби и испадања од Овена Картиџа на старту Светског првенства 2022. године годину дана касније је дошао као много бољи борац. Победио је Аустријанца Винсента Кенига у првој борби, затим је био бољи од Марија Стефана из Анголе и на крају га је зауставио Гаџи Гажиев из Бахреина у полуфиналу. Ипак у Тирани је на Светском првенству узео медаљу и то му је била нажалост последња борба.

Фото: принтскрин друштвене мреже

 

 

- Његов деда је краљ афричког племена! Ово је истина, 15.000.000 становника има племе и он је био краљ тог племена. Сад није нормално да белац буде краљ тог племена али он је нешто финансијски помогао племену - рекао је његов тренер Борислав Ћосић, а Стефан је наставио:

- Србин из Куршумлије краљ племена Игбо у Нигерији! Он је био геометар тамо и неке вакцине је купио. Помогао је те људе да се излече и прогласили су га за краља.

На крају је открио да је његов деда Молотов Моца Савић морао да оде из Нигерије јер је два пута покушан атентат на њега.

- Тамо ти се пуца са калашима, тамо ти је рат, тамо ти живот не вреди ништа. Плате ти убиство 60 долара, тамо ти не вредиш као човек - истакао је Стефан.

 

 

Његов деда који је име добио по некадашњем високом званичнику Совјетског Савеза Вјачеславу Молотову проглашен је за краља Игбоа када је тамо радио као инжењер "Енергопројекта". Наводно је додиром лепезе од лавље канџе и антилопине коже инаугурисан.

- Племе Игбо броји шеснаест милиона људи, његови припадници су врло гостољубиви, расути су по целој Нигерији, као велики трговци, стручњаци разних профила. Када уђете у њихову кућу, добијате палмино вино у знак добродошлице, као код нас слатко, или некада хлеб и со. То пиће је егзотично и веома укусно, а други њихов национални специјалитет је бургуту, ракија од шећерне трске. За почасног краља племена Игбо крунисан сам у знак великог пријатељства, гостопримства и изузетно успешне петнаестогодишње сарадње, на шта сам им ја веома захвалан и поносан - рекао је Савић једном приликом.

Он је рођен у Куршумлији 1947. године, завршио је геодезију, а након што је радио на бројним великим пројектима у Југославији "Енергопројект" га је осим у Нигерију слао у Куала Лумпур, Сингапур, Кенију, Перу и бројне друге земље.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: