Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају Светог свештеномученика Харалампија, једног од највећих мученика у историји хришћанства.

У црквеном календару овај дан је означен црним, подебљаним словом. 

Део моштију овог свеца данас се чува у манастиру Подврх, у близини Бијелог Поља крај реке Бистрице. СПЦ га слави 10. фебруара по црквеном, а 23. фебруара по грегоријанском календару.

Име овог свеца грчког је порекла и значи радосна светлост. Он је био епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку, а верује се да је у 113. години пострадао због Христа.

Живео је у време римског цара Септимија Севера, који је водио велику хајку на хришћане.

Овај светац се није крио од оних који су га прогањали, него је слободно и јавно прововедао хришћанску вероисповест.

Када су га војници ухватили, одрали су му кожу с леђа, а он им је одговорио:

- Хвала вам браћо, јер сте остругавши моје тело, обновили мој дух за нови, вечни живот.

Тада је војвода Лукије сам узео справе за мучење и кренуо да снажно да струже Харалампијево тело. У том тренутку војводи се обе руке откинуше до лаката, као да су мачем биле одсечене, и прилепиле су се за мучениково тело. Лукије је пао на земљу без руку и говорио за овог свеца да је чаробњак.

Његов помоћник и управитељ Лукијан је пришао да му помогне и пљунуо у лице мученику, и у том тренутку се Лукијанова глава окренула назад и лице му се нашло са леђне стране. Војвода Лукије видевши ова чуда, окрену се светитељу и замоли га за опроштај, и рече да ће му помоћи и поверовати у његовог бога, ако му руке буду враћене на место.

То се управо и догодило и Лукије и Лукијан повероваше у Христа. После овога обавестили су цара о овим догађајима, међутим цар није желео да верује у ова чуда, и наредио је да га поново ухвате.

Војници су га опет ухватили и извели на губилиште. Тада је свети Харалампије подигао руке ка небу, и помолио се за све људе, и преминуо, пре него што је џелат спустио мач на његову главу. Учинио је многобројна чудеса, а између осталог и царева кћер Галина је напустила многобожачку религију свог оца, и постала хришћанка. Она је узела његово тело, и сахранила га.

Веровања 

Срби верују да је овај светац имао велике исцелитељске моћи, па је највећи број обичаја у вези са здрављем и излечењем попут оног да мајке у неким деловима Србије на данашњи дан обавезно воде своју децу у цркву.

Ваља се, верује се  и да болесни на овај дан оду код свог лекара. За име овог свеца везано је још једно лепо веровање да ће дете ком на овај дан испадне први или никне нови зуб целог живота бити срећно као и да ће над њим бдети управо Свети Харалампије.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".