Појава нове омикрон варијанте изазвала је глобалне реакције јер су сви забринути да би нови сој могао брзо да се шири чак и међу вакцинисанима, преноси Ројтерс.

Због тога су поново уведена рестрикције на путовања и друга епидемиолошка ограничења широм света.

Из Бајонтека је стигла потврда да је та компанија у сарадњи са партнерима из Фајзера започела рад на вакцини прилагођеној варијанти омикрон.

У међувремену, извршни директор Модерне Стефан Бансел изјавио је за ЦНБЦ да би до испорука нове вакцине могло да прође више месеци, најављујући да би за приближно две недеље требало да буде познато у којој мери су постојеће вакцине ефикасне против омикрон соја корона вируса.

У компанији Ј&Ј такође је у току процена ефикасности постојеће вакцине против ковида-19 у случају заражавања омикрон сојем, а истовремено се и трага за вакцином специфичном баш за ту варијанту.

"Почели смо да радимо на дизајнирању и развоју нове вакцине против соја омикрон и брзо ћемо је унапредити и покренути клиничке студије ако буде потребно", изјавио је Матаи Мамен, први човек департмана за глобална истраживања компаније Ј&Ј.

Један експерт за заразне болести из Јужне Африке рекао је да се чини да је омикрон варијанта короне преносивија од претходних сојева чак и на људе са имунитетом стеченим вакцинацијом или након прележане инфекције.