Иако је реч о брату њене покојне баке, Снежана Милинковић била је јако везана за патријарха Павла.

Волела је да слуша његове анегдоте и савете, често је имала потребу да га позове како би је умирио јер је забринута, а он је радо свраћао у њен дом, а најпре дом његове сестре Агице, где је са породицом на окупу прослављао празнике.

Унука патријарха Павла никада није имала жељу да се појављује у јавности. Ипак, на молбу новинара пристала је да да неколико изјава, присети се, макар на годишњицу његове смрти, свих прелепих тренутака проведених са њим, његове скромност и односа према грађанима.

Фото: Б. Бацковић

 

 

Свуда је ишао пешице или трамвајем јер му је сестра живела у кући на окретници код "Клуза". Тада су људи прилазили, а он их је благосиљао.

- Када бих га пратила до станице, људи су могли да му приђу и мислим да је то што су му били близу била привилегија Београђана. Што су могли да приђу да га питају, да га замоле за благослов.

- Он би онда застао и питао: "О чем' се ради?" Онда би врло пажљиво саслушао саговорника и ако може помогао, казала је раније Снежана за РТС, па се осврнула на духовитост нашег покојног патријарха кога су сви волели, те су му у колони ишли на сахрану.

- Неколико пута је дозволио да га неко од нас одвезе колима. Пошто је почело кажњавање ако не вежете појас, ми смо на командну таблу у колима написали "Вежи се" да би нас подсетило да треба да се вежемо. Чим је ушао у ауто, он је везао појас уз коментар. 

Фото: Принтскрин Јутјуб/Jutarnji Program TV Happy

 

 

- Да се ја брже вежем. Кад виде ову моју седу браду, рећи ће ајде да овоме наплатимо казну док још има времена, закључила је с осмехом.

Много пута патријарх се нашао Снежани у невољи. Када јој је деведесетих година полиција пред носом претила да ће јој мобилисати сина, он је стао уз њу уз речи да је брига попут сирћета које једе своју флашу.

(Story)

БОНУС ВИДЕО: