Према објави Европске свемирске агенције (ЕСА) на друштвеној мрежи X, сателит ЕРС-2, који би данас требало да падне на Земљу, могао би се касније послеподне или вечерас видети из Хрватске јер ће у атмосферу ући на потезу који иде преко средишње Европе.

Према ЕСА-иној јучерашњој најави на друштвеној мрежи X, сателит је током свог пада требало да прелети преко Италије према западним обалама Норвешке. Међутим, у међувремену се процена путање променила па би требало да прелети мало источније од Хрватске.

"Постоји добра (и вероватно последња) шанса да видимо ЕРС-2 из средишње Европе око 18:30 ЦЕТ вечерас (ЦЕТ је наше време, оп. а.). Где и када ће сателит бити видљив, зависи о вашој локацији и покривености наоблаком", поручила је јуче ЕСА. Сателит је прешао преко Грчке и Средоземља и креће се ка Балканском полуострву, пише индеx.хр.

Упутиће се ка Централној Европи, а затим ка Скандинавији. Сателит Еуропеан Ремоте Сенсинг 2 (ЕРС-2) Европске свемирске агенције (ЕСА), лансиран 21. априла 1995. године био је један од најсофистициранијих сателита за посматрање Земље који је развила и лансирала Европа.

Заједно са својим готово идентичним претходником, ЕРС-1, прикупљао је вредне податке о копненим површинама Земље, океанима и поларним капама. Одиграо је важну улогу у праћењу природних катастрофа као што су тешке поплаве и потреси у удаљеним подручјима.

Године 2011. након 16 година успешног рада, ЕСА је одлучила прекинути мисију ЕРС-2 и деорбитирати сателит. Проведен је низ од 66 маневара деорбитирања, при чему је искоришћено преостало гориво сателита и смањена његова просечна висина са 785 км на приближно 573 км.

Овај је маневар значајно убрзао његово орбитално пропадање и смањио ризик од судара с другим сателитима или свемирским отпадом. Сви инструменти и електронички састави у њему су деактивирани, а унутрашње батерије испражњене како би се смањила фрагментација током поновног уласка.

Како се висина орбите ЕРС-2 смањује, он ће поновно ући у Земљину атмосферу када досегне висину од отприлике 80 км. Већина његових делова изгореће током поновног уласка, а већина оних који не изгоре пашће у океан. ЕРС-2 је широк око 11.8 метара. Димензије његовог соларног панела су 11.7 x 2.4 метра, а антене САР 10 x 1 метар.

Његова укупна маса приликом лансирања била је 2.516 килограма, но сада, након што је потрошио гориво, има масу од око 2.294 килограма. Занимљиво је напоменути да објекти сличне масе просечно у Земљину атмосферу улазе сваких недељу до две.

БОНУС ВИДЕО: