Шајкача је надалеко познато српско национално обележје. Док многи тврде да ова капа потиче из срца Шумадије, или централне Србије, ово је права верзија њеног порекла.

Срби су пре шајкаче и шешира носили црвене грчке капе – фесове. Фес  или тарбуш  назив је за (обично) црвени шешир у облику ваљка. Фес је грчкога порекла, али убрзо је прихваћен и од Турака, а носили су га и припадници других вера и етничких скупина у Османлијском царству у 19. веку.

Половином претпрошлог века аустроугарска војска, као и друге европске војске, схватила је да шарене, накинђурене униформе које су се до тада носиле нису баш најпрактичније. Наиме, лоше су се уклапале у околину, блато их је за кратко време хабало, а непријатељу су биле лако уочљиве из даљине.

И ту долази шајкача!

Како каже предање, аустроугарској армији направљена је нова униформа. А капа је била шајкача!

Нова униформа се, међутим, није допала владару Францу Фердинанду, па је урађено ново решење, а постојеће већ сашивене униформе је купила Србија у четврт цене.

Шајка значи галеб на руском језику, а Место Шајкаш, данас у општини Тител узима се као родно место капе шајкаче. Шајкача је стара балканска капа коју су носили Срби из дела Војводине који се зове Шајкашка.

Шта симболизуја шајкача и како је постала наш заштитни знак

То је капа која се носила и у делу Срема и била је плаве боје јер је симболизовала небо. Њен симбол, као старе, аутохтоне капе јесте симбол галеба у лету, раширених крила и то је тзв. слободарска капа.

Због те њене симболике, краљ Милан Обреновић желео је да управо та капа замени фес, који је ношен у највећем делу прекосавске Србије.

Шајкача је у Србију уведена прописом из 1870. године. Конкретним називом, шајкача (као део ноношње шајкашких граничара, чије је војничко одело било народно) названа је у пропису из 1876. године, којим је наложено да народне старешине носе “шајкашку капу”, каква је одређена и за народну војску. Тако је као капа војника и нижих чиновника шајкача убрзо прихваћена.

Чудна судбина и занимљива страна “јефтине” капе

Временом је прихваћена и код нашег цивилног становништва, па је национализована и прешла у свакодневну употребу при мушкој народној ношњи.

Ова прича има своју врло занимљиву страну – царску аустроугарску војску, неколико десетина година касније, српска војска потукла је баш у тим, јефтиним капама које није желео њихов престолонаследник, Франц Фердинанд.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".