Американац Брајан Волш (49), оптужен за убиство супруге Српкиње Ане, осуђен је на 37 месеци затвора због продавања фалсификоване слике Ендија Ворхола. Он је био оптужен за то дело 2018. када је био и први пут ухапшен.

Волш је био оптужен да је од пријатеља узео два оригинална дела чувеног Ворхола, америчког визуелног уметника и понудио је њихову продају на И-беју (Е-Баy), а потом је купцу из Калифорније, трговцу уметнинама, доставио лажне репродукције и за то му наплатио 80.000 долара. Међутим, када је купац послао свог асистента да подигне слике, откривено је да нема оригиналног жига и да је платно било потпуно ново. Био је то окидач за истрагу коју је спровео ФБИ и која је открила да је Волш преварант. Чак је и његов пријатељ рекао истражитељима да није могао да ступи у контакт са Волшом након што му је позајмио оригиналне слике, процењене вредности од неколико стотина хиљада долара. Осуђени Брајан Волш је због тога био ухапшен 2018. године.

Волш је крив по неколико тачака оптужнице (превара, међудржавни транспорт за шему преваре, незаконита новчана трансакција...), а тужиоци су навели да је његово дело било заснован на "обрасцу лажи, обмане и преваре" и рекли су да је лажно представио стање својих финансија суду док је његов случај био на чекању.

Фото: Принтскрин/@WCVB

 

 

ОПТУЖЕН ЗА УБИСТВО АНЕ ВОЛШ

Уз затворску казну од 37 месеци, Волш ће морати да плати 475.000 долара жртвама ове преваре, а након одслужења ове казне имаће и три године надзиране слободе. Ипак, ово суђење је свакако у другом плану док се у Норфолку, у Масачусетсу, и даље чека судски епилог у процесу у којем је оптужен за убиство своје супруге Ане и за уништавање њеног тела у јануару 2023. године. Он се изјаснио невиним суочен са тим оптужбама, а терете га за убиство првог степена, обмањивање полиције и неприкладан транспорт људског тела.

Према тврдњама тужиоца, Волш је у периоду нестанка Београђанке Ане Волш на интернету спровео низ узнемирујућих Гугл претрага о томе шта чинити са телом. Купио је уз то и тестеру, секиру и различита средства за чишћење, што су били трагови који су неупитно указивали на то да је тражио начин да се реши тела своје супруге, уз претпоставку да је претходно управо он извршио злочин и усмртио је. Ана Волш последњи пут је виђена на Нову годину 2023, а њено тело никад није пронађено.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".