Центар за истраживање несрећа у саобраћају и даље испитује инцидент. "Ер Србија" је саопштила да прекида сарадњу са "Маратон ерлајнсом" који им је 

- Оштећења на авиону су толико озбиљна да није реч о инциденту, већ удесу - кажу у Центру за истраживање несрећа у саобраћају.

- Оно што је несумњиво утврђено и што могу да поделим са вама то је да је Контрола летења дала јасно упутство пилотима на који део писте да изађу пре полетања, а да они ту информацију, односно наредбу нису испоштовали, већ то усмерава нашу истрагу на одређени правац. Али није то једино чиме ћемо се бавити. Много је већа ширина овог случаја - рекао је Директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају проф. др Небојша Петровић.

Ер Србија: "Свесни смо последица"

"Ер Србија" је саопштила да прекида сарадњу са компанијом "Маратон ервејз".

- Ово је био веома озбиљан инцидент, свесни смо потенцијалних последица које су могле да се догоде. Зато смо врло брзо донели одлуку о прекиду сарадње са Маратон ерлајнзом, без обзира на то што је сертификована европска авио-компанија. Одлука је била неопходна, јер је безбедност наших путника на првом месту. Чекаћемо финалне резултате истраге, али овај корак је био неизбежан - рекао је генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек.

 

 

Истрага коју спроводи Центар за истраживање несрећа у саобраћају биће састављена из два дела. Прво ће бити прикупљене информације и подаци домаћих институција и органа из области ваздухопловства, док је за други део истраге потребно да се доставе информације из још пет земаља - Пољске и Италије - одакле су пилоти, Данске, где је авион регистрован, Бразила где је произведен и Грчке одакле је "Маратон ервејз". Истрага ће према проценама трајати најмање три месеца.

"Све те земље могу да узму учешће могу и да се прикључе нашој истрази ако желе било преко представника или директног учесника у нашим радним тимовима, али свакако су у обавези да нам достављају податке који су нам потребни да би ми заокружили целину свих информација које су нам потребне. Тај процес је нешто дужи од процеса који ми спроводимо у нашој земљи - каже директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају проф. др Небојша Петровић.

Истрага

Више јавно тужилаштво у Београду, у сарадњи са Управом криминалистичке полиције, утврдиће све околности у вези са принудним слетањем авиона.

"Полицији је наложено да утврди шта се критичном приликом догодило, као и да се идентификује евентуално одговорно лице. Посебно је потребно да се провери на који је начин дошло до критичног догађаја, тачније оштећења авиона, да ли је у било ком тренутку лета била угрожена безбедност путника и посаде, да се обаве разговори са запосленима у СМАТС Контроли лета, са пилотом и посадом авиона", наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва.

Сви путници са лета ЈУ324 од 18. фебруара 2024 имају право на одштету и надокнаду трошкова - а могу да их остваре ако се пријаве посебним формуларом који ће бити доступан на сајту "Ер Србије".

- Ми ћемо контактирати све путнике из авиона, упознати са процедуром шта да ураде и како да попуне формулар. Приоритетно и у складу са нашим регулативама предузећемо одговарајуће мере - Јиржи Марек, генерални директор "Ер Србије"

У авиону који је у недељу полетео са аеродрома Никола Тесла за Диселдорф, било је 106 путника.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".