Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању при Министарству просвете изјавила је данас да је правилник свеобухватан и да садржи превентивне мере што до сада није био случај.

- Тим за заштиту од насиља сада има много већа овлашћења. Има могућност удаљавања ученика из непосредно обавезно васпитног рада, што не значи удаљавање из школе, али у времену најмање од пет дана до 20 дана колико траје васпитно- дисциплински поступак - рекла је Вуковић.

Како је навела, поступање у кризним ситуацијама важан је део новог Правилника.

- Тешко је предвидети кризне ситуације, али можемо предвидети нека поступања школе да умањимо неизвесност и да умањимо стрес са којима се школа носи - директори, наставници, сви запослени, родитељи и ученици. Прописане су интервенције за кризне догађаје, неке су смрт ученика, насилна смрт ученика, смрт услед саобраћајне незгоде, самоубиство ученика или запослених, масовне туче, земљотреси, као и вишеструка убиства која смо имали током мајских трагедија, која су погодиле цео систем и биле окидач за увођење ових процедура - казала је Вуковић.

Тим за кризне ситуације

Правилником је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје, који је подтим, односно део Тима за заштиту од насиља, као и програм поступања установе у кризним догађајима, навела је.

- Дефинисане су и кризне ситуације које на директан или индиректан начин могу погодити школску заједницу, као и кораци поступања у време и након кризног догађаја - истакла је Вуковић.

Додала је да је Правилник објављен 14. фебруара.

- Примена увек почиње осам дана од објављивања у Службеном гласнику и можемо очекивати 22. фебруара да се примењује у школама - рекла је Вуковић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".