Брод је оштећен након што су на њега испаљене две ракете из Јемена, а посада је успела да се евакуише, рекао је данас за Ројтерс портпарол британске компаније за поморско обезбеђење ЛСС-САПУ, преноси Танјуг.

Подсетимо, раније су Хути саопштили да су извели ракетни удар на Рубимар. Представник Хита Јахја Сарија објавио је ову информацију на свом Телеграм каналу, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Према тврдњама побуњеника, брод је претрпео озбиљну штету и престао је да се креће, а потом и потонуо.

Приватна безбедносна фирма Амбреј навела је да је теретни брод који је регистрован у Великој Британији, а којим управља Либан, био на путу за Бугарску након што је напустио Хорфакан у Уједињеним Арапским Емиратима.

Након што је палестинско-израелски сукоб у појасу Газе ескалирао у октобру прошле године, Хути су покренули ударе на израелску територију, а бродовима повезаним са јеврејском државом забранили су пролаз кроз воде Црвеног мора и Баб ел- Мандеб мореуза све док Тел Авив не прекине своју војну операцију против палестинске групе Хамас у зараћеној енклави.

Од прошлог новембра, Хути су напали десетине цивилних пловила у Црвеном мору и Аденском заливу, а последњи напад у низу је напад на теретни брод у власништву САД, који је пловио под заставом Грчке, извршен је ракетни напад у Аденском заливу и пловило је упутило захтев за помоћ.

У саопштењу се наводи да се напад догодио око 150 километара источно од Адена у Јемену, преноси Танјуг.

У нападу није било повређених, саопштила је данас британска фирма за поморску безбедност Амбреј.

Британски војни центар за поморске трговинске операције (УКМТО) саопштио је да има сазнања о том нападу и да је у току истрага о томе, пренео је Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: