То је данас ФоНету рекао председник организације за спасавање животиња Анимал ресцуе Србија (АРС) Александар Гаврић.

Према његовим речима, грађани могу помоћи очувању популације и мачака и птица тиме што ће напуштене мачке које живе на улици хранити како оне не би имале потребе да лове птице.

Фото: Shutterstock

 

- Уколико се хране мачке са улице, битно је да им се не даје хлеб, већ месни производи, јер им хлеб не одговора, као ни слана и зачињена храна, тврди Гаврић.
 
Он је указао да су мачке јако захвалне за суживот, јер су веома чисте животиње, које се саме купају, није потребно учити их где да иду у тоалет, јер им је тај инстинкт урођен. Такође, како је објаснио, мачке су прави стрес менаџери и зато су чест избор радних колектива.
 
Те животиње утичу на смањење нивоа стреса код људи, па мачка често доприноси бољим међуљудским односима и побољшању продуктивности радника.

Фото: Профимедиа

 

Велики број мачака завршава на улици из чисте небриге људи који олако купују или удомљују мачке док су мале, али их чим порасту одбацују. Због тога Гаврић апелује да се добро размисли пре него што се одлучи да мачка, али и било која друга животиња буде доведена у дом или канцеларију.
 
- Мачка вам неће правити сметњу и проблеме, а може вас усрећити, зато је немојте избацивати на улицу, већ уживајте у њеном друштву, нагласио је председник АРС.
 
Грађани могу удомити те животиње директно са улице, из азила за мачке или рехабилитационог центра АРС.
 
Данас се у свету обележава Међународни дан мачака, животиња које живе са људима на Земљи већ 3.500 година.
 
Мачке су у неким културама свете животиње, а поједини градови се диче етикетом градова мачака попут Истанбула и Котора.

 

БОНУС ВИДЕО: