Са ВМА потврђено је да је у њиховој крви пронађен висок проценат етанола, чак 2,8 промила, познатијег као "шпиритус".

Шта је тровање шпиритусом и какве последице може да остави, објаснио је токсиколог др Радомир Ковачевић. На почетку је токсиколог др Радомир Ковачевић истакао да у нашој култури нема славља без алкохола. Међутим, овде је реч о последицама тровања алкохолом малолетне деце.

Шта је "шпиритурс"?

Шпиритус, познат и као жестока алкохолна пића са највећом концентрацијом етанола.

Обично имају садржај алкохола изнад 20%, што је знатно више од пива (5%) и вина (12%).

Шпиритус представља посебан ризик због високог процента алкохола производи се дестилацијом ферментисаних течности, а може да се добије и вештачким путем.

Истакао је да "шпиритус" за који се тврди да су се деца отровала, представља исти онај медицински алкохол које медицинске сестре користе за потребе превијања и дезинфекције ране. У питању је алкохол за спољашњу употребу, а никако унутрашњу.

Доктор додаје да за унутрашњу употребу искључиво користе алкохолна пића која настају разноразним дестилацијама и врењима воћа. Многи су се питали шта су то малолетници попили, тачније колико јако алкохолно пиће, да су себе довели у стадијум тровања?

Доктор Ковачевић се осврнуо прво на ракију, међу којима је најјача, у народу позната као "громовача". Она садржи 55 промила алкохола. Жестока пића, попут вискија знају да садрже и до 40 % алкохола. Додаје да је сваки алкохол психоактивна супстанца и највећи проблем је доступност и јефтина цена, у овом случају шпиритуса.

"То што је код ове деце нађено је до 2,8 %, док је 0,2 % једна чашица од 0,5 мл, то значи да су попили негде око 14 чашица алкохолоног пића, волумне снаге од негде до 45 степени. С обзиром да је у тим годинама организам још увек неразвијен, то је веома опасно", објаснио је др Ковачић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".