Руски опозиционар Алексеј Наваљни умро је у затвору, саопштило је Регионално одељење катзнено поправне службе.

Како се наводи, Наваљни се после шетње осећао лоше у затвору и изгубио је свест.

- Дана 16. фебруара у поправној колонији број 3 осуђеник Наваљни А.А. се после шетње осећао лоше и готово одмах изгубио свест. Одмах су стигли медицински радници из установе и позвана је екипа хитне медицинске помоћи - наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Он је подвргнут свим неопходним мерама реанимације које нису дале позитивне резултате, саопштила је Федерална приватна служба, преноси Спутњик интернешнал. 

Урађене су све неопходне мере реанимације, међутим, како се наводи, нису дале позитивне резултате.

- Лекари Хитне помоћи су констатовали смрт осуђеног. Узроци смрти се утврђују - додаје се у саопштењу.

Последњи пост руског опозиционог лидера на платформи друштвених медија Телеграм био је у среду, 14. фебруара, и посветио га је својој супрузи Јулији за Дан заљубљених.

 

 

- Душо, са тобом је све као песма. Између нас су градови, полетна светлост аеродрома, плаве снежне мећаве и хиљаде километара. Али осећам да си близу сваке секунде, и волим те све више и више - наводи се у објави.

Ко је Јулија Наваљни 

Његова велика подршка била је супруга Јулија Наваљни и њихова деца.

Супруга Алексеја Наваљног била је у жижи 2020. када се руски опозициони политичар огласио из из болнице у Берлину.

Јулију Наваљни се често могли да видите поред Алексеја, а након што му је позлило током лета из Сибира па је привремено био смештен у болници у Омску, одмах је одјурила код њега. У приватном авиону којим је стигла у овај сибирски град био је и немачки специјалиста хитне медицине, иза чијег доласка вероватно поред ње стоји Јака Бизиљ, словенски филмски продуцент са адресом у Немачкој, преноси Блиц.

Фото: Танјуг/АП

 

- Мој супруг Алексеј Анатољевич Наваљни тренутно је у болници Омски у тешком стању. Сматрам да мора да добије најбољи могући медицински третман у Немачкој. Имали смо прилику да га пребацимо га под надзором лекара 21. августа, али није се реализовао тај покушај. Формално се обраћам вама и захтевам да се допусти његов премештај - обратила се тада Јулија руском председнику Владмиру Путину, а затим све ово објавила на Твитеру.

Наваљни је у Немачку пребачен авионом 20. августа 2020. године, два дана пошто му је позлило, а тестови спроведени у немачкој лабораторији, чије су резултате потврдиле и две независне лабораторије у Шведској и Француској, показали су да је руски опозиционар био отрован нервним агенсом из групе новичок.

Фото: Танјуг/АП

 

Како су се упознали

Јулија је била све време уз супруга док је трајало његово лечење у Немачкој. Везу су почели 1999. када су се на летовању у Турској заљубили једно у друго на први поглед.

Алексеј Наваљни је 2008. основао политички блог "ЛивеЈоурнал" који је прерастао у Јутјуб канал са четири милиона претплатника. У његовој борби супруга му је била највернији саборац, а он у њу имао највеће поверење.

Јулију сте могли да видите на протестима уз супруга и како помаже мужу да окупи присталице. Била му је највећа подршка док су га више пута пута хапсили - први пут је осуђен на 15-дневну затворску казну због одупирања државној власти, а августа 2019. био је ухапшен због незаконитог говора. У затвору је добио осип и отоке због алергије, мада се сумњало да је тровање узрок промена на кожи.

Фото: Танјуг/АП

 

Пре седам година му је нападач испред његове канцеларије у Москви бацио у лице зелену течност која се користи као дезинфицијенс због чега му је деломично страдало око.

Када је Наваљни 2013. освојио 27 одсто гласова на изборима за градоначелника Москве, намеравао је да поднесе кандидатуру за председничке изборе 2018. Међутим, исте године осуђен је на пет година затвора због проневере. Казна је касније преиначена у условну, али његова кандидатура због пресуде није била могућа.

Руски блогер Илија Варламов сугерисао је да кандидатуру преузме лепа и образована Јулија коју, иначе, руска јавност изузетно воли.

Јулија и Алексеј Наваљни имају ћерку Дарију која је студирала на Универзитету Станфорд и сина Захара који у Москви похађа државну школу.

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО: