То за Курир каже професор Душко Ћировић са Биолошког факултета Универзитета у Београду, који од 2007. године води пројекат маркирање и праћења медведа у Србији.

- Имамо седам медведа које пратимо и судећи по њима, који су још у хибернацији, пролеће нам неће скоро доћи. Имамо по два медведа на Тари, Златибору и Голији, и једног медведа на Златару. Сви они још спавају. Неки су били активни до новембра, а неки до децембра прошле године – рекао је професор Ћировић.

Очекује да када се пробуде да две женке изађу са младунцима.

Фото: Слободан Ботошки/Танјуг

 

- Мечка Танкосава на Златибору и мечка Параскева на Тари већ имају младунце, тако да ћемо имати нове занимљивости – каже саговорник.

Прошле јесени је на медведу Дамјану са Таре стављена камера која ће снимати његово кретање, шта једе, дружи ли се са осталим медведима и слично. За годину дану ће се сазнати више о тајном животу горског цара.

Према народном веровању медведи на Сретење одређују какво ће нас време чекати у наредном периоду. Према медведима народ је некада одређивао да ли ће се зима наставити или ће доћи пролеће.

Ако медвед угледа своју сенку, то ће га уплашити и натерати да се врати у своју јазбину што значи да нас очекује још шест недеља зиме. Међутим, ако нема сенке и медвед проведе неко време напољу, то значи да нас очекују лепи дани. Ако медвед и даље спава зима ће се продужити.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: