Несрећни мушкарац је рекао да су се симптоми појавили након што је изашао на пиће и узео лекове за несаницу. Он је после тога три сата био у несвести те је заспао у положају који је вршио притисак на његово око.

Кад су га лекари прегледали, лева зеница се није померала нити је реаговала на светлост. Лекари су у налазу написали да је пацијент имао офталмоплегију, што значи да су му очни мишићи били парализовани. Око је такође било избуљено.

Тим лекара је открио да је притисак на око узроковао пуцање субконјективних крвних жила, које се налазе одмах испод прозирне површине ока. То је довело до крварења и отицања ткива око ока. Пацијенту је дијагностификована исхемијска оптичка неуропатија (ИОН) и короидопатија.

Фото: Профимедиа

 

ИОН се јавља када крв не тече исправно до очног оптичког живца, који преноси сигнале од очију до мозга и претвара их у слике које можете виђети, што доводи до губитка вида.

Губитак вида због ИОН-а обично је трајан, будући да видни живац на крају престане исправно да ради и одумре. Међутим, пацијенти с ИОН-ом још имају периферни вид. Особе са стањима попут високог крвног притиска, високог холестерола, срчаних болести и дијабетеса изложене су већем ризику од развоја ИОН-а јер могу да ослабе циркулацију крви.

Короидопатија је болест која узрокује накупљање течности испод мрежњаче, слоја на стражњем делу ока који хвата светлост и претвара је у слике.

Фото: Профимедиа

 

Симптоми обично укључују нејасне и замућене мртве тачке у средишту вида, дисторзију и објекте који изгледају мањи или удаљенији него што заправо јесу.

- У историји је ово стање познато као 'ретинопатија суботње вечери' због повезаности са употребом алкохола и седатива. Не постоји консензус о третирању стања - написали су стручњаци.

Пацијент је примио високе дозе стероида како би се спречило погоршање притиска. Док неки људи извештавају о враћању вида, после четири месеца, овај пацијент је изјавио да је и даље слеп на лево око.

БОНУС ВИДЕО: