У недељи од 6.децембра нацрт закона би требало да буде завршен и послат на четвороднедељно разматрање.

Тај закон потом може бити упућен на усвајање у парламент како би ступио на снагу од почетка фебруара, саопштило је Министарство здравља.

Аустрија је једна од првих земаља која иду у процес примене онога о чему се у бројним европским земљама дискутује, сматра министар здравља Волфганг Микштајн додајући да се ради о далекосежној мери, због чега је важно да закон буде поставлен на широкој основи и да што више делова друштва буде укључено у процес.

Најпре ће Микштајн и министарка за уставна питања Каролине Едштадлер 30.новембра позвати експерте из науке, уставног права, здравства, службе за уставна питања, комисије за биоетику, као и представнике Социјалдемократске партије (СПО) и Неос на округли сто.

Наредних недеља биће организовани даљи разговори са експертима и представницима интересних група, као и социалним партнерима и цивилног друштва.

Микштајн је казао да подстицаји за вакцинацију делују, наводећи да је до сада вакцинисано 70 одсто становништва барем делимично и две трећине има довољну зашиту од тежег обољења.

"Међутим знамо да то није довољно. Морамо учинити све како би се заштили од нових таласа инфекције", поручио је он.

Едштадлер је истакла да је за најављену обавезну вакцинацију потребна солидна законска основа.

"Увођење обавезне вакцинације јесте уплив у основна права грађана, али је неопходан и оправдан корак имајући у виду драматичну ситуацију"; рекла је она.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".