Свети Трифун се сматра заштитником многих заната и оних који искрено воле и негују хришћанску љубав. Виноградари посебно славе Светог Трифуна, док га својим заштитником сматрају и гостионичари. На данашњи дан виноградари иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског периода.

Виноградари кажу да "ваља" да се на данашњи празник пореже барем један чокот винове лозе и залије вином - да година буде родна, а од јесени вино слатко. Због овог обичаја, у источној Србији Светог Трифуна зову и Орезач или Заризој.

Српске породице Светог Трифуна славе као крсну славу. Моле му се да заштите поља од поплава, града и разних временских непогода. Верује се да ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година. Ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Верује се, такође, да после овог дана зима полако почиње да попушта - то Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и снег почне да се топи.

Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама или баштама, ако се догоди штета од инсеката, мишева и других животиња.

Фото: Википедија

 

 

Молитва светом Трифуну

"О свети мучениче Христов Трифуне, који пружаш хитну помоћ свима који ти прибегну! Чуј роба (име) како ти се моли! Сада и сваки час, молите се за нас, који поштујемо вашу успомену, недостојни грешници, код Престола Господњег. Ти си, светитељу Господњи, заблистао великим чудесима, исцељујући све који су ти се с вером обраћали. Залагали сте се за све који су били у тузи. Обраћао си се Господу са молитвама да се заузме за свакога ко спомене твоје име, у свим невољама и тугама. Избавити се од сваког људског зла. И као што си кћер краљеву у Риму-граду излечио од ђавола који ју је мучио, тако и мене заштити од зле клевете, несреће, болести, злога, смицалица непријатељских. Молите Господа за мене. Буди помоћник у мојим пословима. Отерај зле и зле духове од мене. Замолите Господа за радост за мене, славећи Оца и Сина и Светога Духа. Амен!"