Покретање кампање на ТикТок-у неки заступници у Конгресу су доживели проблематичним с обзиром на то да је апликација, која је у власништву кинеске технолошке компаније ByteDance, у фази инспекције у САД-у због потенцијалних претњи националној безбедности.

Неки амерички законодавци позвали су на забрану апликације због забринутости да би кинеска влада могла да добије приступ корисничким подацима или утицају на садржај који се корисницима пласира у апликацији.

ТикТок забрањен на службеним телефонима државних службеника

Јуче је демократски сенатор Марк Варнер рекао да је забринут због импликација по националну сигурност.

- Мислим да још увек морамо пронаћи начин да следимо Индију, која је забранила ТикТок. Мало сам забринут због мјешовите поруке - рекао је Wарнер

Бројни републикански заступници такође су критиковали одлуку кампање да се придружи ТикТоку. Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да се ништа није променило у вези са “забринутостима за националну сигурност око коришћења ТикТока на владиним уређајима.

- Та је политика још увек на снази - рекао је.

Фото: Танјуг/АП

 

Прошле је године Бајденова администрација наредила владиним агенцијама да уклоне ТикТок с телефона и уређаја у власништву савезне владе. ТикТок је тврдио да неће делити податке америчких корисника с кинеском владом и подузео је значајне мере за заштиту приватности својих корисника. Компанија није одмах одговорила на захтев новинске агенције Ројтерс за коментар о Биденовој кампањи.

Фото: Танјуг/АП

 

"Предузете напредне сигурносне мере"

Из Бајденове кампање поручили су у саопштењу да ће "наставити да допиру до бирача где год они били", укључујући и друге апликације друштвених медија као што су Метин Инстаграм и Truth Social, који је основао бивши председник Доналд Трамп.

Кампања подузима "напредне сигурносне мере" за своје уређаје и присутност на ТикТоку била је одвојена од текућег сигурносног прегледа апликације, додао је представник кампање. Одбор за страна улагања у Сједињеним Државама (CFIUS) под вођством америчког министарства финансија у марту 2023. захтевао је од кинеских власника ТикТока да продају своје деонице или се суоче с могућношћу забране апликације, али администрација није ништа подузела.

Једна од портпаролики Беле куће, Карин Жан-Пјер, рекла је у понедељак да је преглед од стране CFIUS-а у току и приметила да је Бела кућа претходно одобрила закон који су представили Варнер и други како би администрацији дали нове алате за решавање претњи које представљају апликације у страном власништву.

Прошлог месеца из ТикТока су пред Конгресом саопштили да 170 милиона Американаца сада користи платформу кратких видео записа, што је повећање од око 20 милиона у односу на прошлу годину. 

БОНУС ВИДЕО:

(Индекс.хр)