Великомученик је пострадао као младић ради Хришћана и хришћанске вере. Прославља се 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Од детињства је уочена божија благодат да лечи болесне и да изгони зле духове. Прва коју је излечио, након што је напрасно полудела, била је ћерка цара Гордијана који је тада владао Римским царством. У девојци је био зли дух који је проговорио и рекао да је не може нико излечити сем младића по имену Трифун. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Слуга божији

 

У нашем народу Свети Трифун се прославаља у периоду када се смењују зима и пролеће, односно када се почиње нови циклус рађања у природи, пољопривредници крећу да обрађују земљиште и на тај начин се спрема тло за нове доприносе. Отуд веровање да је он заштитник виноградара и винограда, али нема додирних тачака са вином. Интересантан је обичај поливања првог чокота винове лозе приликом орезивања током кога се помиње светитељ.

ФОТО: Танјг/Душан Аничић

 

О овом ритуалу су детаљно у видео интервјуу за наш Нпортал.рс говорили теолог Јован Благојевић и етнолог-антрополог Ива Радовић. Ива је истакла да Светог Трифуна већином славе механџије. Она се такође присетила једног старог, банатског веровања који је скоро ишчезао, а о ком можете чути више у поменутом видео интервјуу који можете погледати у наставку:

Када је реч о божанствима коју су стари Словени, славили, Радовићева је истакла да је опасно претпостављати да ли неко божанство обележавано и доводити га у везу са Светим Трифуном.