Наиме, до данас није сазнао где му је сахрањен отац, нити је открио ко је човек који је сахрањен у очевој гробнини, као ни како је ту доспео. Како је он истакао, не жели ништа, сем правде и наглашава да неће престати с покушајима да сазна истину.

Шта се заправо догодило?

Марко је на сахрани своје мајке, схватио да у породичној гробници уопште није тело његовог оца као што је требало да буде.

Причао Марку је објављена 2019. године, а он годинама уназад одбија да потпише ДНК анализу у којој се тврди да је покојник у породичној гробници његов отац. Ексхумирано тело је био крупни човек од 120-130 килограма, умотан у шаторску сукњу, са дебелим вуненим чарапама на ногама.

Његов отац, мршав мушкарац од педесетак килограма, сахрањен је у ковчегу са кожним ципелама. Постоје чак и фотографије са сахране. Марко више од 10 година покушава да открије ко је човек којег су пронашли у гробу. Тврди да његов отац није нестао, вец́ је доведен на гробље и сахрањен.

- Ја се не осећам никако. Не желим ово никоме. Али ја само желим правду. Ја сам направљен будалом да не знам где сам сахранио оца, где сам сахранио мајку, да су места замењена. А то код Марка Дујмовића не пролази. Јер мој отац није нестао. Умро је у кући Јове Заставниковића, где сам ја био, и донет је на гробље и сахрањен - прича љути Марко Дујмовић.

Љут је и Марков сестрић Горан Дујмовић. Пита се како нико не зна шта се догодило.

- Није чича тражио тату, ја нисам тражио деду. Постављам питање хрватској јавности и хрватским институцијама - ко је то тело конституције од 120 кила, чији су ово остаци?' - пита Горан.

Ко је човек који је сахрањен у гроб Марковог оца?

Државне институције тврде да су пронашле Марковог оца, а Марко годинама понавља да то није он, да га није ни тражио и да лежи тамо где су га сахранили.

- Зовем Далибора Матанића да сними филм о Марку Дујмовићу. Марко Дујмовић из Двора. Порекло: босанска посавима. Има три тате и две маме - рекао је Марко. Не знају ко је особа коју су затекли када су сахрањивали мајку, али су уверени да то није њен муж, односно отац и деда.

- Знам у шта сам сахранио свог деду. Нисам га сахранио у шаторском крилу - каже покојников унук Горан.

Радња ове бизарне приче је Двор на Уни, градић чије фасаде још памте ратне вихоре. Марко се ту доселио 1997. године. Годину дана касније, његов отац умире. И то је почетак онога што његов нећак назива трагикомедијом.

Слике као неоспориви докази

На фотографијама које је Горан Дујмовић показао екипи "Провјереног", види се да је његов покојни деда средњег раста, потхрањен због болести. Сахрањен је на локалном гробљу. У то време није постојала гробница, већ обична хумка. Одлучили су да украсе породичну гробницу, па су 2001. године подигли споменик. Марко је тада заузео и место сахране за своју мајку, у истој гробници где је сахранио свог оца.

Мајка је умрла 2008. Породица се окупила, требало је да почне сахрана.

- Људи тамо нормално копају гроб, а мог ујака зову телефоном, зову га да копају и идемо горе. Кажу људи 'имамо проблем' - прича Горан.

- Наишли су на ковчег. Нашли су сандук на 90 цм, а треба да ископају бар до 140 - каже Марко Дујмовић.

Радници гробља су били збуњени. На нечему што је изгледало празно, дошли су до ковчега. Горан и Марко су одлучили да виде о чему се ради и скинули су горњи панел. "Наилазимо на сандук у шаторском војном крилу, који је био јако надуван... Видимо да је нешто јако надувано. Чак смо сумњали да се тамо налазе два тела. Толико је то било", каже Горан.

Марко је лопатом ударио у шаторско крило, а оно се одбило. Затим су пробили крило, али је почело да истиче време пред сахрану. Рекли смо тим људима да убаце танак слој земље, да сахране, а онда ће стриц позвати полицију и дати захтев за ексхумацију, тврди Горан. Пошто је мајку сахранио, све је пријавио полицији. Годину дана касније почињу ексхумације на православном гробљу у Двору. У исто време долазе на гроб Маркових родитеља. Испод мајке проналазе умотано тело.

- Када га је отворио, рекао је: 'Уф, ово је био велики, велики човек, 190-200 висок, 120-130 кг. Боже, глава и кости су дупло веће од мог оца. Бела кошуља са доста дугмади, нека тренерка испод, нека сивкаста, а на ногавицама су чарапе, оне шарене. Код нас у Босни смо то звали приглавци. Мој отац је имао ципеле - шокиран је Марко.

ДНК анализе - истина или лаж?

Како пронађено тело није личило на његовог оца, Марко негира да је то он. Процедура се наставља, брату се узима крв и анализира се да би се ДНК поклопио са остацима. Први пут долази у комисију и кажу да је ДНК анализом утврђено да је у питању његов отац. На питање како је тада реаговао, Марко каже: "Моја реакција је била – то је тата два".

Горан објашњава да Марко није ништа потписао јер је био сигуран да никога није закопао у шаторско крило. У Управи за притворена и нестала лица, која је извршила ексхумацију, нису хтели да се нађу пред камерама. Послали су зато дугачак одговор у коме потврђују хронологију догађаја. Међутим, не сумњају у исправност ДНК анализе која је показала да је реч о Марковом оцу.

У одговору Министарства борачка питања наводи се да породица није прихватила налазе идентификације.

- Имајући у виду да овај предмет није у делокругу рада Управе за нестала лица, ова Управа ће предложити Комисији изузимање из евиденције ексхумираних посмртних остатака и исти ће пријавити надлежном Жупанијском суду у г. Сисак - написало је министарство. Институције тврде да је то његов отац. На основу изгледа остатака, одеће и положаја сахране, Марко ово не може да прихвати. Понудили су му да ископа леву страну гробнице, где је сахранио оца, на шта је он пристао.

- Рекао сам, 'Да, господине, телевизија ће доћи.' Чим сам поменуо телевизију – не може. Његов одговор је био да не може. Ексхумирано тело које се налазило и приказано 9. октобра 2019. године, знате ли у чему је разлика? Као бицикл и крузер на који стане 2.000 људи - описује Марко за Дневник.хр.

Марко је други пут одбио да потпише да му је то отац. Тврди да су му сада показали неке треће посмртне остатке, али без препознатљиве одеће и обуће у којој је сахрањен његов отац. Црни хумор је, каже, најбољи начин да се избори са овом ситуацијом. Да то није пријавио полицији, вероватно нико не би знао за тело.

(Стил Курир, Дневник.хр)

БОНУС ВИДЕО: