Међутим, већину њих је практиковао како би му мозак боље радио, а ове три су била најчешће.

1. Дуго размишљање

Никола Тесла је често говорио да уме да замисли машине, па је знао да направи нацрте пре него што је започео радове на њиховој конструкцији. Овај процес визуелног мишљења није урођен свим људима, али је основна идеја концентрација.

Тесла је у својој аутобиографији описао овај процес: "Мој метод је другачији. Не журим са конкретним радовима. Када добијем идеју, одмах почињем да је градим у својој машти. Мењам конструкцију, радим на поправкама и управљам машине у мојој глави. није важно да ли тестирам турбину у својој глави или у радионици."

Фото: Архив Новости

 

 

2. Шетња

Неколико студија је потврдило да одлазак у кратку шетњу доприноси бољој креативности. Тесла је очигледно био истог мишљења. Иако су његове дуге шетње постале део опсесивно-компулзивног понашања, он је током шетње дошао до идеја за неколико својих изума. Током једног од њих, дошао је на идеју о наизменичном струјом.

Никола Тесла се преселио у Будимпешту 1881. године. У том граду се опоравио од нервног слома и често је шетао са пријатељем и рецитовао поезију. Током једне од тих шетњи родила се идеја о наизменичној струји.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

3. Проблеме је решавао у самоћи

Попут многих иноватора и креативаца, Никола Тесла је заступао тезу да треба бити сам док се ствара и размишља. Један од његових цитата гласи: "Ум је оштрији и концентрисанији у непрекидној самоћи. За размишљање није потребна велика лабораторија. Оригиналност долази из самоц́е која нас ослобађа од утицаја који штете нашем креативном уму. Будите сами, то је тајна проналазач, буди сам, тада се рађају идеје", пише Еспресо.

БОНУС ВИДЕО: