Ким је велики промотер корејске културе, била је гласна и често критиковала конзумацију псећег меса, воли и да носи одећу корејских дизајнера. Председник Јужне Кореје Јун Сукјул и она немају деце, али имају неколико паса и мачака.

Ким је упала у невоље када је наводно добила скуп поклон - торбицу "Кристијан Диор" вредну 2.200 долара. Упркос позивима да објасни ситуацију и да се она испита, Корејка још увек није коментарисала торбицу. Њен муж је рекао да је то била "политичка превара".

Фото: Dior

 

Си-Ен-Ен наводи да ово није први пут да се прва супруга Кореје нашла на удару критика. Током Последњих неколико година се извинила што је „подебљала” своју биографију, а оптужена је и за плагирање научних радова и манипулацију акцијама. Ким није одговорила на оптужбе за плагијат и манипулацију акцијама, а Канцеларија председника Јужне Кореје тврди да није учествовала у манипулацији акцијама.

Јун и његовом ППП-у (Партија моћи народа) није требао скандал који је избио око поменуте Диор торбице уочи парламентарних избора који ће се одржати у априлу ове године, а који би, судећи по предизборним анкетама и расположењу у Јужној Кореји, могли бити веома напети.

Фото: Профимедиа

 

- Торба Диор је последња кап која је прелила чашу - рекао је Чо Хи-кјунг, професор права на Универзитету Хонгик у Сеулу. Он је додао да је прва супруга Ким прави магнет за скандале, а да је ова последња добро примљена јер постоје моћни, лало видљиви докази.

Ким и Јун нису могли да реше проблеме са торбицом од краја новембра 2023. године, када је објављен видео на којем се види како прва супруга Кореје од корејско-америчког свештеника Чои Џае Јанга прима небескоплаву торбу "Lady Dior Pouch" од телеће коже.

Чои је рекао да је састанак одржан у септембру 2022, четири месеца након што је Јун Сукјул постао председник Јужне Кореје. Свештеник је рекао да је састанак снимио камером на сат. Видео је објавио левичарски Јутјуб канал "Глас Сеула", критичар Јунове конзервативне владе. Чои је рекао да су му људи иза канала такође дали Диор торбу и сат са камером. Званичници владе Јужне Кореје и њихови партнери не смеју да добијају  поклоне у вредности већој од 750 долара.

Фото: Профимедиа

 

Ким се већ нашла на удару критика због "злоупотребе положаја". У среду је Јун рекао да је контроверзни видео објављен како би покушало да се утиче на изборе у априлу.

- У будућности, моја супруга и ја морамо да будемо строжи у опхођењу са људима како јавност не би бринула - рекао је Јун. Јужнокорејски председник није рекао да његова супруга није добила торбицу, али је рекао да му је жао што није била одлучнија током сусрета са свештеником.

Јутјуб канал "Глас Сеула" и Чои оптужени су да су поставили замку и покушали да утичу на предстојеће изборе. Наиме, Чои се залаже за уједињење Јужне и Северне Кореје, док Јун види Пјонгјанг као непријатеља, пише Си-ен-ен.

Фото: Профимедиа

 

Има оних који тврде да је Ким на удару јер је Јужна Кореја конзервативна и мизогинистичка земља, али има и оних који тврде да је прва жена Кореје себична.

(Си-ен-ен)

БОНУС ВИДЕО: