Температура је овог 11. фебруара наставила да расте, па је тако у престоници два сата касније било за још два степена топлије - 18. Најтоплије је било у Банатском Карловцу и на југу Србије, у Нишу, где је измерено 19 степени у 10 часова.

Међу најтоплијим српским градовима нашли су се и Краљево, Крушевац, Ћуприја, Лозница, Велико Градиште и Сремска Митровица, чији становници овог недељног јутра могу да уживају на правих пролећних 18 степени Целзијуса.

И у осталим деловима Србије биће топло, осим на планинама. Копаоник је у 10 сати бележио 4 степена, а Златибор 11. На Црном врху измерено је 10 степени, а међу најхладнијим градовима овог јутра били су Сјеница и Неготин.

Обрт почетком седмице

Како су навели из РХМЗ-а, максимална температура данас ће бити 23 степена, али већ од сутра нам стиже нам захлађење.

Почетком недеље, тачније од понедељка до четвртка, према временској прогнози РХМЗ биће облачно и постепено хладније са честом појавом кише у свим крајевима.

- Средином наредне седмице у планинским пределима прелазак кише у снег уз стварање, односно повећање висине снежног покривача тамо где га већ има. Биће изражена дневна колебања температуре ван већих урбаних средина до суботе - саопштио је РХМЗ.

Временска прогноза за Сретење

С обзиром на то да скоро сви у Србији ових дана планирају куда ће за слободне дане за Сретење, а дестинације које су доступне свачијем џепу су најтраженије, важно је испратити какво ће тачно време бити за Дан државности Србије, који се слави на Сретење.

Раније временске прогнозе најављивале су да ће баш током празничних дана, када су и нерадни дани, бити најхладнији део овог новог таласа захлађења. Међутим, најновије прогнозе кажу да можда и неће бити толико хладно и лоше време.

- До краја недеље биће веома топло, за викенд киша и пљускови, посебно на југу региона. Од недеље чешћа појава кише уз незнатно захлађење. Други део недеље доноси суво време уз могуће пролазно погоршање око 17. фебруара, али нема сигнала за било какво конкретније захлађење барем у наредних десетак дана", прогноза је метеоролога аматера Марка Чубрила, који напомиње и да су "сви изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, а за званичне информације треба пратити државне прогностичке заводе".

- Необично топао фебруар се наставља и готово је сигурно да ће он бити знатно топлији од просека и уједно знатно топлији него што сам ја то дугорочном прогнозом очекивао. Антициклонални блок који је требао да донесе хладније време у овој зими се стално одржавао далеко на северу и тиме врло хладну зиму доноси Скандинавији и деловима Русије, док је хладноћа код нас долазила само у налетима, пре свега у јануару - резимира Чубрило.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: