Данас и у току ноћи ка недељи над јужним деловима региона, највише над Динарским планинама близу Јадрана због орографског ефекта честа киша и пљускови, док ће над осталим пределима углавном бити суво и веома топло уз ређу појаву слабе кише, посебно на северу и западу региона, пише метеоролог Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

Дуваће појачан до јак, после подне и у току ноћи ка недељи на планинама на ударе и олујан јужни ветар. У кошавском подручја јака и врло јака кошава, а дуж Јадрана југо.

У недељу ће падавина и даље бити над југом региона али ће полако слабити, док над осталим пределима може бити локалне појаве кише или пљускова. Од после поднева јужни ветар у слабљењу. Оба дана остаје изузетмо топло уз максимуме од +9 до +19 степени Целзијсуа, локално можда и око +22 степена Целзијуса. Због јаког јужног ветра ноћ ка недељи изузетно топла чак и на високим планинама.

У понедељак ће се центар циклона у слабљењу полако измештати источније од нас те ће ка нама почети притицање незнатно хладнијег ваздуха уз окретање ветра на умерен, северозападни, понегде ће бити кише или пљуска али се конкрентије падавине не очекују.

У понедељак максимум од око +7 на северозападу Хрвастке до око +17 на југоистоку Србије. У уторак и среду свежије али и даље мало топлије од просека и углавном суво, само понегде ређа појава слабе кише и снега преко 800мнв. Дуваће углавном слаб, северозападни ветар. Дневни максимум од +4 до +10 степени Целзијуса.

Затим око четвртка јутра магловита и прохладна понегде уз слаб мраз, али током дана претежно сунчано и поново мало топлије, посебно око 16.02. када би се максимуми кретали до +6 до +15 степени Целзијуса.

Око 18.02. има сигнала за могуће захлађење уз секундарну циклогенезу над Јадраном и подизање антициклона преко западне и средишње Европе ка Скандинавији. Ово је нов тренд и видећемо у ком смеру ће се синоптика наредних дана кретати.

Неки модели попут ЈМА и ЦМА модела имају сигнал за јаче захлађење уз падавине, док ансамбле низ ГФС-а и ЕЦМWФ-а такође од око 19.02. па до око 26.02. има могућност захлађења. Све остало је тренутно врло упитно, тако да о снази тог могућег захлађења не вреди ни писати барем још 4-5 дана.

У колико се тај сигнал одржи и крене ка некој конкретнијој хладноћи онда има смисла говорити о неком израженијем захлађењу. Наредних дана свакако право пролећно време, док ће од недеље уз незнатно захлађење деловати као рана јесен, закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: