Јефрем Сирин рођен је у Сирији у породици сиромашних родитеља за време цара Константина Великог. Према предању живео је бурну младост, био је ратник, неумерено је трошио и понашао се разуздано.

У једном тренутку решио је да се промени и окрене нови лист. Потпуно је променио живот, посветио се молитви и Богу. Био је ученик светог Јакова Нисибијског, а савременик и пријатељ Василија Великог.

Један спис говори да се "лила мудрост с језика његовог као медени поток, а из очију су му непрестано текле сузе".

Био је јако вредан, писао је књиге и подучавао монахе и народ, па су иза њега остала многобројна дела која се и данас проучавају. Најпознатија је молитва уз Часни пост: Господи и Владико живота мојего.

Понуђено му је место епископа,  али је Јефрем то одбио и до краја живота живео у миру и дубокој молитви. Умро је у дубокој старости 378. године.

Свети Јефрем је заштитник свих оних који су увидели своје грешке и сада покушавају да их исправе. Његови списи и данас омекшавају срца многих који су дубоко загазили у грех и враћају их Христу и вери. Зато се верује да ће данас грехови бити опроштени свима који од Преподобног Јефрема Сирина и Бога искрено затраже опроштај и помоле се.

Молитва Светом Јефрему

"Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Јефреме оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше."