Ипак, ово није први пут да је неки драмски уметник забрањен због скандала, нарочито у Холивуду.

Моћ друштвених медија и јавног мњења с годинама постаје све већа, те је способна да уздигне, али и уништи каријере чак и најцењенијих личности.

Фото: Профимедиа

 

 

Култура поништавања је појава у којој се појединци суочавају с јавном осудом због својих поступака и представља одлучујући аспект модерног доба, а линија између славе и срамоте постаје све тања.

Иако је случај отказивања ангажмана Милоша Биковића преседан у домаћој кинематографији, бројне холивудске звезде доживеле су сличну судбину, те су од јунака са екрана постали жртве у замци мреже негативног публицитета.

Шта после забране?

Сваки случај забрањивања глумаца је специфичан, те повратак у јавни живот зависи само од уметника. Неки чланови славног клуба забрањених у Холивуду након јавног линча који су прошли у јавности су само слегнули раменима и кренули даље, али су многи ипак остали обележени.

Повратак је могућ, али се он не дешава преко ноћи, некада су потребне године.

За већину познатих који се боре с мрачном страном културе отказивања, то је дуг и болан процес који се не завршава чак ни када их суд прогласи невиним по свим оптужбама.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић, АТА имагес, Профимедиа

 

 

Пример је Мел Гибсон, који је десет година био на маргини, а свој велики повратак добио је 2016. године. Ипак, поједини глумци се никада нису опоравили и нису успели да засијају.

Можда најбољи пример да је рад кључан за успех представља случај Џонија Депа, који је након оптужби које је на његов рачун изнела Амбер Херд поново почео да снима, иако је годинама био на паузи.

Сличан рецепт за повратак имао је и Кејси Афлек, кога је у јавни свет вратила мала улога у блокбастеру "Опенхајмер", затим Винона Рајдер, Мики Рурк и Весли Снајпс.

Шта ће бити са Биковићем?

Иако је Биковић замењен у серији "Бели лотос", то не значи да је он званично забрањен у Америци или на ХБО. Такође, он има успешну каријеру у Србији и Русији, те неометано може да обавља свој посао, без проблема, као што је радио све ове године.

 

Фото: АТА имагес

 

 

Због тога се његов случај умногоме разликује од судбине холивудских глумаца, јер су они били под много већим притиском и морали су да буду на принудној паузи.

БОНУС ВИДЕО: