Продужите рок трајањакиселом купусу правилним замрзавањем. Можда сте се запитали да ли кисели купус уопште може да се замрзне и на који начин... Доносимо одговоре на та питања. Можда ћете желети пре тога да сазнате и трик како да вам кисели купус траје дуго!

Према искуствима искусних домаћица, кисели купус може да се замрзне, али морате да испратите одговарајуће кораке. Кисели купус је свакако једна од омиљених српских зимница, у којој се ужива током целе зиме. Управо зато је и састојак бројних традиционалних јела попут сарме, подварка, у кобинацији са пасуљем и тако даље.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Secerko's Kitchen

 

 

Добра вест је да као и многим намирницама и киселом купусу може да се продужи рок трајања поступком замрзавања. За замрзавање купуса набавите претходно кесе за замрзивач.

Постоје два начина да замрзнете кисели купус:

- замрзните целе сарме умотане у кисели купус

- исецкајте купус и замрзните.

Уколико желите да замрзнете сам кисели купус, поступак је следећи:

Припремите кесе за замрзавање, нож и кашику

За замрзавање киселог купуса набавите кесе за замрзивач, најпожељније су оне од 5 литара. Припремите одговарајући нож којим ћете да сечете купус и кашику за пуњење кеса купусом.

Припремите купус и пакујте га

Листове киселог купуса треба да исечете на што ситније, како бисте могли што лакше да их спакујете. Кашиком пажљиво убацујте купус у врећу за замрзивач, али водите рачуна да је не препуните до врха. Обавезно избаците оштећене листове или оне који су исувише мали. Приликом замрзавања вода ће да се "прошири" па може да дође до пуцања кесе. Управо из тог разлога при врху кесе оставите празан простор од 2 до 5 центиметара.

Фото: Профимедиа

 

 

Замрзните кесе напуњене киселим купусом

Врло пажљиво и чврсто затворите кесе напуњене киселим купусом, како у њих не би ушао ваздух. Такође, претходно истисните ваздух из кеса. Ставите их у замрзивач.

БОНУС ВИДЕО: