Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" добио је потврду да је 6. фебруара, на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", потврђен случај малих богиња код детета од 15 година, али и код његове мајке. Дете није вакцинисано и хоспитализовано је због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести "Проф. др Коста Тодоровић".

Дете (15) које је заражено морбилима није вакцинисано ММР вакцином. Њему су мале богиње дијагностиковане пре два дана, а јуче је потврђено и да је његова мајка оболела од морбила. Они су се заразили у иностранству. Најпре се заразила мајка, па мале богиње пренела на дете.

Када се појави епидемија малих богиња увек се питамо да ли смо прележали богиње? Ипак, већина породица памти да су им деца прележала овчије богиње, које скоро свако дете прележи, а када су у питању мале богиње постоје дилеме које потичи због честе забуне да су мале богиње исто што и овчије. За нешто детаљније информације о малим богињама - било да је у питању имунизација или стицање имунитета заражавајем - потребно је имати увид у лекарски картон или још боље потребно је урадити анализе из крви.

Тест из крви најсигурнији

За све нас који бринемо о томе да ли смо вакцинисани, да ли смо прележали мале богиње и да ли смо у довољној мери заштићени од малих богиња, добра вест је да на врло једноставан начин можемо то са сигурношћу да откријемо! Доказ о томе да ли смо прележали мале богиње или смо комплетно вакцинисани добија се увидом у серолошки тест (ИгГ антитела на морбиле).

Анализа на морбиле веома је једноставна и кратко траје, а анализа се ради из венске крви. Тестом се утврђује постојање антитела на антигене вируса морбила, а уколико постоје антитела у крви можемо са сигурношћу да кажемо да је особа стекла имунитет или тако што је прележала болест или путем вакцинације. У оба случаја, особа може бити сигурна да неће оболети уколико дође у контакт са зараженом особом.

Да ли треба да радим тест и ако сам вакцинисан/а?

Ако сте рођени после 1971. године, а пре 1996.године велике су шансе да сте вакцинисани, али само једном дозом вакцине. Уколико сте примили само једну дозу вакцине пре 20 и више година, а дођете у контакт са оболелим можете оболети, јер једна доза вакцине не обезбеђује потпуни дугорочан имунитет. Имунитет након вакцинације траје деценијама. Временом, он се губи код 0-5% вакцинисаних, што не угрожава колективни имунитет популације у спречавању појаве епидемија, али уколико нисте у довољној мери заштићени, ваше здравље може бити угрожено. Како бисте били сигурни у то да ли сте заштићени - урадите тест!

Имунизација против морбила код нас је почела1971. године. Од 1984. године се даје вакцина против морбила и против заушки у једној дози. Од 1994. године даје се садашња тровалентна вакцина ММР у две дозе. Прва доза са 13-14 месеци, друга пред полазак у школу. Само комплетно вакцинисани са две дозе ММР вакцине, рођени после 1994. године су комплетно заштићени и они који су прележали баш мале богиње. Сви остали немају комплетну заштиту и у условима епидемије могу да се заразе.

Они који су рођени током '90'. година прошлог века примају две дозе вакцине што се сматра потпуном заштитом. Једна доза се прима у првој години живота, а друга пред полазак у школу. Ипак, поједини епидемиолози тврде да у то време обухват вакцинације није био стопроцентан због санкција и рата.

Делимична заштита постоји у већем броју случајева код оних који су рођени између 1970. и 1990. године иако су примили само једну дозу ове вакцине. Они који су рођени пре 1971. нажалост, сада немају много избора него да се чувају уколико већ нису прележали инфекцију и нису стекли природни имунитет.

Прележали сте богиње али нисте сигурни које?

Када се једном прележе мале богиње ствара се доживотни имунитет, али често нисмо сигурни у то да ли смо прележали богиње и ако јесмо, коју врсту богиња смо имали у детињству. Прележане овчије богиње не стварају имунитет према морбилама, односно малим богињама. Свака особа која није стекла специфични имунитет (било вакцинацијом или тиме што је прележала мале богиње) има велики ризик да се при контакту са оболелом особом зарази и да оболи. Како бисте заштитили и себе и друге, важно је да проверите да ли сте у довољној мери заштићени!

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".