Татић је био један од најхаризматичнијих глумаца у Србији, а један од надимака у глумачким круговима био је "сурови". Верује се да га је добио због тога што је увек говорио истину и није бринуо да ли ће кога увредити.

Опет, и колеге и пријатељи су га доживаљавали као најбољег човека на планети, великог боема који је више од свега волео друштво и кафану.

Алкохол и цигарете је пред сам крај живота покушао да остави, али му није пошло за руком. Свео се на конзумирање воде и вина, али здравље му је већ било превише нарушено.

Умро је у сну, а сумња се на срце. Била је то чудна смрт за неког са таквом харизмом, због чега је Србија била шокирана његовим мирним одласком у 67-ој години. Кремиран је а његови посмртни остаци сахрањени су на Новом гробљу.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Два пута се женио и иза себе оставио две ћерке. У 57ој години, десет година пред смрт добио је другу ћерку Христину са супругом Бебом која је стоматолог.

- Не могу ни да једем пред представу, што је погубно за ову моју тежину. Па кад завршим, онда клопа, пиће… А то се највише таложи. Нису само глумци боеми. Ја сам се у тим својим бурним временима, како ви то називате, дружио с људима других професија. У својим боемским данима највише сам пратио једнога писца, једног пилота и једног адвоката. Није било много глумаца, али била је понека глумица - говорио је глумац који се знатно смирио како је добио друго дете.

- Младост к'о младост… Кајем се што није била још бурнија! Кајем се што нисам пушио још више. Оставио сам цигарете пре месец дана и… Ух, страшна је криза! Оставио сам и алкохол, пијем само црно вино.

Анегдоте Јосифа Татића и Предрага Ејдуса

- Враћали смо се са турнеје из Аустралије и у Атини прелазимо у ЈАТ-ов авион за Београд. Али авион не полеће јер се чекају неки ВИП гости. Стиже делегација на челу са патријархом Павлом. Прођу поред нас, оду напред, полеће авион, а Тале се диже и креће - исприпричао је својевремено Предраг Ејдус.

Фото: Архива ТВ Новости

 

- Питам га где ће, а он одговара да иде да поздрави патријарха Павла. Знам колико смо попили на аеродрому, пили смо и у авиону чекајући ВИП госте, молим га да то не ради, а он ме откачиње: "Ћути ти, Јеврејину, ово је мој патријарх!" А, притом је он био атеиста. Оде Тале, није прошло две секунде и враћа се. Питам шта је било, а он мртав озбиљан одговара: "Изгледа да ме није препознао!" И данас кад се сетим како ми то саопштава, вриштим од смеха - сећао се Ејдус.

Анегдота из Стеријиног позоришта

У глуво доба ноћи код славног Боре у "Кецу" (за неупућене - у данашњој пивници "Гусан", у Змај Јовиној улици) засела је група стеријанаца: Саја Хоровиц, Јелисавета - Сека Саблић и Нада Блам, а друштво су им правили Предраг Ејдус и Егон Савин, док је редовни домаћин већине стеријанских дружења и тада био новосадски адвокат Владимир - Вава Хоровиц. Неуморно свира славна банда предвођена легендарним Лепим Јовицом, јединим рукоположеним наследником Јанике Балажа. Баш када је неко од поменутих гостију наручио нову туру пића и нови сплет циганских песама, низ подрумске басамке у густи дувански дим сале закорачи Тале. Пришао је столу за којим су седели једини гости кафане, а око којег су се у полукругу окупили Јовичини музичари, одмерио је сваког понаособ и изговорио реченицу која ће ући у анале Позорја и позоришно-кафанског живота: "Је*оте! Као у Аушвицу, дим и све сами Јевреји и Цигани!"

(Курир Стил)

БОНУС ВИДЕО: