Нацисти су резервисали "милосрдну смрт" за све који су били психички болесни, ментално ретардирани или су патили од генетских поремећаја.

У окупираној Европи, људи изузетно ниског раста, су били изузетно рањива група. Пре рата, у Румунији, породица људи изузетно ниског раста је наступала као забавна трупа, изводећи плесове, певање и свирајући минијатурне инструменте. Породица Овиц, позната као трупа Лиллипут, путовала је кроз Мађарску, Чехословачку и Румунију, користећи различите језике, укључујући и јидиш.

Нажалост, након што је Дизни 1937. године створио мегахит "Снежана и седам патуљака", Хитлер је постао велики фан филма. Иако је филм био забрањен у Немачкој због антиамеричких ставова, нашао је место у Хитлеровој приватној колекцији. Иако је прича очаравала Хитлера, истовремено га је иритирала јер је показивала техничку надмоћ САД у филмској продукцији и анимацији.

Ни сам Хитлер није могао предвидети да ће имати прилику да добије својих седам патуљака, али уместо Снежане, у тој причи се појавио само чисти зло у облику Јозефа Менгелеа.

Године 1940, антисемитски закони су забранили свим Јеврејима јавне наступе, па је породица Овиц била приморана да сакрије своје порекло и настави са наступима како би преживела. Група је бројала 12 чланова, сви су изразито мали људи по рођењу, а неки су успели да привремено избегну несрећну судбину, само да би на крају били ухваћени и стрељани од стране СС јединица. Иронично, боље је прошло њих седам који су 12. маја 1944. године ухваћени и пребачени у концентрациони логор Аушвиц.

Фото: Јавно власништво

 

Тамо су пали у руке "анђелу смрти", Менгелеу, познатом по бизарним и окрутним медицинским експериментима над тзв. "фриковима природе", људима са деформацијама и абнормалностима, укључујући и људе патуљастог раста. Менгеле је своје испитанике називао "мојим властитим зоолошким вртом". Лако је замислити његово болесно узбуђење када је чувар логора пробудио око поноћи 19. маја 1944. године да му саопшти да је пристигла породица људи изразито ниског раста- Розика, Францика, Аврам, Фреида, Мики, Елизабет и Перла Овиц.

 

 

- Смејао се као дете на Божићно јутро - касније су причали сведоци, описујући како је подизао сваког од њих са земље, гледајући их као играчке. Иако је био љубазан према њима, експерименти које је над њима спроводио били су застрашујући.

- Гинеколошки експерименти су били најмучнији. Менгеле нам је инјектирао различите течности у нашу материцу, гурао предмете у вагину, вадио крв, болело нас је тело и одстрањивао делове ткива које је узимао као узорке. Бол коју смо осећале била је неописива, трајала би данима након експеримента, остављајући нас неспособним за ходање - сведочила је Елизабет Овиц.

Доказ окрутности тих процедура је и то што је Менгелеов асистент одбио да настави са експериментима јер је осећао сажаљење према малим женама. Менгеле није био спреман да их убије, барем не одмах, па је одлучио да сам настави да "ужива" у њиховом мучењу.

 

 

- Извлачили су течност из наше кичме, без икаквог анестетика, чупали су нам здраве зубе. Кад изгубимо свест, чупали су нам прамен по прамен косе како би нас пробудили од бола. Често су вршили болне експерименте на нашим мозговима кроз нос, резали ткиво у нашим устима и на рукама - испричала је Елизабет.

Иако је Менгеле био чудовиште, у неком смислу био је и "спасилац" за Овицове јер није дозвољавао стражарима да их убију јер "има пуно посла с њима". Често би им тепао и цитирао: "иза седам планина крије се мојих седам патуљака", док су жене из породице Овиц обраћале с "ваша ексцеленцијо" и певале му кад би то затражио. Али избор им није био на располагању.

Понекад би им Менгеле доносио поклоне - играчке или слаткише које би узео од убијене деце у логору. Најчешће је поклоне добијао 18-месечни син Лије Овиц. Дете би му чак рекло "тата", али би Менгеле исправио да му је "само ујак", а затим би ласкао Фрејди, која му је била миљеница, говорећи јој како је лепа. Поред осталих инвазивних процедура које је спроводио над њима, Менгеле им је уливао врућу па ледену воду у уши, капао им разне хемикалије у очи због којих би привремено губиле вид - није имао моралних ни медицинских граница.

 

 

С обзиром на Хитлерову фасцинацију патуљцима, Менгеле је смислио идеју снимања "кућне верзије" филма у којем су Овицови били приморани да изводе немачке песме како би забавили Фирера. Током тог догађаја, породица је била сведок окрутне смрти двоје других патуљака, који су били кувани до те мере да им се месо одвајало од костију. Менгеле је намеравао да изложи њихове скелете у музеју у Берлину.

Једног дана, довео им је фризера и шминкера и наредио им да наступе пред СС јединицама на позорници. Несрећници су се попели на сцену, а он их је наредио да скину одећу, док је великим штапом показивао на сваки део њиховог тела, посебно на гениталије, док се публика смејала. Тако измучене и са предметима у вагинама, терао их је да играју за нацисте.

Та "представа" била је сензација, док су се чланови породице Овиц осећали понижено и престрављено. Већина није очекивала да ће преживети логор, али када су Руси ослободили Аушвиц почетком 1945, Менгеле је брзо покупио своје папире и побегао. Уз подршку САД, којима је предао резултате својих медицинских истраживања, склонио се у Латинску Америку. Умро је 1979. у Бразилу.

 

 

Цела породица Овиц је изашла из "Менгелеове пећине", што је било изненађење за Русе. Касније, Перла Овиц, последњи преживели члан породице (преминула је 2001), потврдила је страшне догађаје које су преживели, али је ипак задржала делић захвалности према свом "спасиоцу".

- Када бих била питана да ли би га требало осудити на смрт, рекла бих да га пусте. Мене је сачувала милост ђавола, а Божија правда ће стићи Менгелеа - изјавила је Перла.

Ко је уствари био озлоглашени Менгеле?

Менгеле је рођен 1911. године у Гинзбургу, а отац му је био богати индустријалац. Уместо да наследи очев посао, Менгеле је одлучио да постане лекар.

У Аушвиц је дошао почетком 1943. године. Именован је за шефа лекарске службе логора.

- Менгеле је био највећи садиста у логору. Изигравао је бога и запечатио судбину људи који су довођени у Аушвиц - наводи амерички новинар Џералд Познер, аутор књиге Менгеле - комплетна прича.

„Неки логораши били су присиљавани да раде, а други су завршавали у гасним коморама".

Фото: Википедија

 

А постојала је и трећа група коју су чинили близанци, особе патуљастог раста, хендикепирани и деца. Они су постали заморчићи у Менгелеовим стравичним експериментима.

Његова истраживања нису имала никакве везе са науком, а била су заснована на „тестирању граница људи изложених веома високим температурама".

Често је током експеримената користио кључалу воду, а женама је убризгавао течни цемент како би проценио ефекте стерилизације.

Пустињак

Менгеле је у Бразил дошао 1961. године, а користио је име Петер Хохбихлер. Живео је у месту Нова Европа које се налази 318 километара северно од Сао Паула.

Захваљујући помоћи Волфганга Герхарда, присталице нациста који је живео у Бразилу од 1948, упознао је мађарски брачни пар који га је унајмио да води њихову плантажу кафе. Овај пар у почетку није знао Менгелеов прави идентитет.

Једна од кућа у којој се Менгеле крио у Бразилу

Пошто се плашио хапшења, Менгеле је врло ретко напуштао кућу и дане је проводио читајући Гетеа и слушајући Штрауса.

А када је излазио, чинио је то маскиран и водећи чопор добро дресираних паса. Мађарски пар који га је унајмио је касније сазнао прави идентитет упосленика, али је Менгеле „купио" њихово ћутање.

Тражи се „жив или мртав"

Последње Менгелеово скровиште био је Сао Пауло, највећи бразилски град. Тамо је био гост Лизелот и Волфрама Бозерта. Са њима је био и оног дана када је умро.

У страху од хапшења, сваке вечери нацистички доктор је сакривао пиштољ испод јастука. У то време на снази је била потерница, Менгеле се тражио жив или мртав, а награда је износила данашњих три милиона евра.

Менгеле је за 17 година у Бразилу променио више индентитета

Менгелеа је 1977. године посетио најстарији син Ролф Јенкел који је током две недеље у Бразилу слушао од оца шта се дешавало у Аушвицу. Јенкел је у телевизијском интервјуу 1986. открио да Менгеле ни у једном тренутку није показао знаке покајања или осећај кривице.

„Није признао да је чинио лоше ствари. Рекао ми је да је само слушао наређења".

Смрт и откривање идентитета

У то време, Менгеле је већ преузео идентитет Волфганга Герхарда који се вратио у Аустрију. И управо под тим именом је овај ратни злочинац сахрањен у граду Ембу дас Артес близу Сао Паула.

Његови остаци би вероватно и даље били тамо да 1985. године немачка полиција није пресрела писма које су Бозертови послали Хансу Седлмајеру који је својевремено радио за Менгелеову породицу. Немци су о томе обавестили бразилску полицију, а после претреса породичне куће Бозвортових истина је изашла на видело.

Полицијски записник о Менгеловој смрти

Менгелови остаци су ексхумирани у јулу исте године и истрага је потврдила његов идентитет. Седам година касније, урађена је и ДНК анализа у Енглеској која је потврдила да се ради о „Анђелу смрти".

Јенкел никада није отишао по очево тело које се три недеље налазило закључано како би се спречиле посете присталица нацистичког покрета.

Пре три године, један од експерата који је учествовао у ексхумацији, Данијел Ромеро Муњоз, почео је да користи неке Менгелеове кости за предавања форензичке медицине на универзитету у Сао Паулу.

(Експрес.хр)

БОНУС ВИДЕО: