Живот ове породице није увек био овакав. У почетку, бабице су мислиле да је њен бол у куку који се појавио у шестом месецу трудноће повезан са другим стањем и да ће проћи. Уверили су је да је то бол у карличном појасу и упутили је на физиотерапију. Међутим, то није нестало и само се погоршавало.

- Осећала сам се као да ми је нож прошао кроз кук, сваки пут када сам покушала да направим корак. Бабица је наставила да ме уверава да је бол нормалан и да ћу бити добро, али се само погоршавало - каже она за Метро.

У време када је родила бебу Хенрија у марту 2023. године, Софи је била у сталној агонији. Када је њена беба имала месец дана, бол је постао толико неподношљив, да ју је једне ноћи мајка одвела у хитну помоћ, пише Метро.

Пошто је у то време дојила, бебу је повела са собом. Након седам сати чекања, доктор је на крају послао Софи на рендгенски снимак, међутим онда је други доктор рекао да не може да је сними јер је у репродуктивној доби.

Уместо тога, сломљена и у ужасном болу, Софи је послата кући са лековима, упркос чињеници да је дојила што је потпуно супротно дозвољеном и крајње контрадикторно.

Фото: Профимедиа

 

Ствари су дошле до врхунца 2 месеца касније када су Софина леђа попустила док је држала Хенрија. Успела је да се "затетура" до столице у спаваћој соби држећи га једва да не испадне. Почела је да дозива старијег сина Ноу вриштећи.

- Почела сам да вриштим дозивајући Нооу - присећа се она за Метро и додаје:

- Он није знао шта да ради, па сам му рекла да стане близу Хенрија да не би пао, док сам у агонији плакала све до дневне собе да позовем маму.

Након неколико сати покушавања, Софи је коначно увезена у кола Хитне помоћи. До тада је била у толиком болу и шоку, да се тресла, плакала и повраћала.

У болници су лекари открили да Софи има чак три прелома кичме.

- Седела сам на одељењу са старим дамама које су сломиле кукове. Претпоставила сам да сам само уганула леђа јер ми је то речено, али је консултант рекао да сам сломила кичму. Бризнула сам у плач. Нисам могла да верујем да сам све ово време радила, док су ми леђа била сломљена - наводи она.

Фото: Профимедиа

 

Упркос томе, Софи је отпуштена без одговарајуће дијагнозе, икаквих лекова или плана подршке, и речено јој је да ће морати да чека три месеца на преглед са тимом за кичму у другој болници.

Ипак, није желела да чека толико дуго, те је Софи на крају платила да оде у приватну болницу да открије шта је чинило њену кичму тако крхком. Тамо јој је дијагностификована остеопороза повезана са трудноћом (ПАО), ретко стање где се кости лако ломе током трудноће или постнатално. Такође је открила да је заправо имала осам прелома кичме, две екструзије кичме и прелом кука. А то је испраћено и смањењем висине од чак четири центиметара. Њена густина костију, рекла јој је специјалиста, била је иста као код старије жене у постменопаузи. Нажалост, њено искуство је уобичајено за жене које болују од ПАО.

Ретка стања, као што је ПАО, често се могу пропустити због слабе свести здравствених радника. Када се знакови и симптоми пацијента не препознају какви јесу, често се одбацују. Ово може имати велике последице на физичко и ментално здравље, а такође утиче на породице и старатеље - објашњава др Луси Мекеј, извршна директорка британске добротворне организације.

Реуматолог Професор Стјуарт Ралстон води истраживање на Универзитету у Единбургу како би сазнао више о овој болести.

- То је чудно стање, јер младе жене, обично до тада здраве, погађа готово из ведра неба. Многи имају фрактуре кичме током или убрзо након трудноће - објашњава он.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Сматра се да ПАО утиче на најмање 49 трудноћа годишње у Великој Британији. Међутим, ово се заснива само на дијагностикованим случајевима на једној специјалистичкој клиници у периоду од 20 година. Стварна преваленција овог стања је вероватно већа, с обзиром на изазове са којима се многе жене суочавају приликом постављања дијагнозе, при чему многе морају да иду приватно, попут Софи.

- Није ствар у болести, већ ваше повреде и како су оне утицале на вас. Густина костију ће се вероватно побољшати, али нећете поништити чињеницу да сте сломили кичму. Зато је потребна бржа дијагноза. Да је неко тада препознао мој бол, можда не бих имала толико прелома - истиче Софи.

Поред болова у куковима и леђима и губитка висине, Софи има и Кронову болест, запаљенско обољење дигестивног тракта, а верује се да су хронична упална стања као што је ово, и лекови против згрушавања крви попут хепарина, потенцијални фактори ризика за ПАО.

Поред свега, Софи не одустаје. Наставља да показује борбеност, а нарочито жељу да се помогне да се прошири свест о оваквим случајевима.

БОНУС ВИДЕО: