Влада Грчке одлучила је да стане на пут пренатрпаним плажама пуним лежаљки и бесмисленим условима угоститеља. Како се најављује новим законом, више неће бити плажа на којима нећете моћи да раширите свој пешкир и сместите се под свој сунцобран. 

Нов регулаторни оквир којим се дефинише на који начин ће бити уређене плаже и обална јавна добра у Грчкој, подразумева да површила која се изнајмљује више не може бити већа од 50 посто укупне површиле плаже. Проценат је све мањи за подручја означена са „Натура“. На тај начин плаже ће бити доступне за јавност и на њима неће бити приватних лежаљки.

Циљ новог система јесте да реши проблем приватног заузимања јавних плажа. Грчи устав признаје обалу земље као јавно добро осигуравајући неограничен приступ грађанима у било ком тренутку. Новим законом посебно су наглашени аспекти као што су чишћење плажа, пружање услуга, приступ објектима и присуство спасилаца, преноси Реал Греек Еxпериенцес и наводи које су то кључне тачке закона.

Онлајн тендери за концесије плажа

Идеја владе је да се увођењем тендера за концесије плажа побољша транспарентност и убрзају процеси . Како се најављује, уговори ће наводити тачно додељену површину, одговорностии извођача, трајање и износ закупа. Они који успешно порђу пријаву, добијају привремену дозволу за вођење сезонских послова на плажи у одобреном подручју. То укључује постављање сунцобрана и лежаљки. Трајање сваког уговора о лиценци трајаће до 3 године.

„Високо заштићене“ плаже

Према новом закону, одређене плаже у Грчкој биће означене као „високо заштићене“. То ће бит плаже које се налазе у области „Натура“. Да би плажа била уврштена у ову категорију мора да испуњује одређене критеријуме. Неки од њих подразумевају да то подручје треба да буде заштићено станиште флоре и фауне или да буде означено као кључно подручје биодиверзитета. Пословне активности, укључујући постављање сунцобрана и лежаљки биће строго забрањно на тим плажама.

Бесплатан приступ плажама у Грчкој

Нови закон уводи ограничења за концесије за плаже, ограничавајуц́и уговорену површину на максимално 500 метара квадратних , односно не више од 50 посто укупне површине плаже. На пример, ако се плажа простире на 10.000, најмање 5.000 метара квадратних мора остати слободно. Што се тиче сунцобрана и лежаљки, они могу заузети до 60 посто одобрене површине, што се смањује на 30 посто у „Натура“ подручјима.

Закупци су дужни да испуњавају различите обавезе, укључујући редовно чишћење плажа и постављање санитарне инфраструктуре, а своју опрему дужни су да уклоне по завршетку летње сезоне.

Нова технологија као контрола

Како би надгледала поштовање новог закона, Влада Грчке примениће два нова алата, а то су апликација и дрон. Нова дигитална апликација омогући ће грађанима да директно пријаве прекршаје, док ће дрон надлетати плаже и пратити ситуацију. Уколико дође до прекршаја предвиђене су казне. На пример, за незаконито оснивање бизниса на плажи или прекорачења додељене површине, новчана казна је четири пута виша од цене месечног закупа, а сва нелегално постављена опрема мора бити уклоњена у року од 48 сати.

Обавезе концесионара и објекти на плажи

Неке од обавеза концесионара подразумеваће одржавање плаже чистом, обезбеђивање тушева и свлачионица за јавну употребу, омогућавање несметаног јавног прилаза плажи итд.

Постојећи објекти који се налазе близу плажа, као што су хотели или таверне, моћи ће да затраже концесију за плаже, али ће морати да оставе део простора за људе који нису њихови гости. Пропис који подразумева најмање 50% бесплатне плаже такође се примењује на ове случајеве.

(Реал Греек Еxпериенцес))

БОНУС ВИДЕО: