Многи сматрају да је мед једина намирница која траје заувек. Скоро нико не брине да ли ће му истећи рок трајања или да ли ће се убуђати, али истина је мало сложенија. Неће се покварити тако да ће у теглици садржати опасне бактерије, али мед може да се укисели кад се цеди недозрео и када у њему има вишка воде. Уколико се чува у недовољно затвореним посудама и влажним просторијама где упија влагу, такође може да има кисео укус.

Да бисте знали да ли се ваш мед покварио, обратите пажњу на његов мирис и укус, као и на његов изглед, да ли се по нечему променио. Пробајте капљицу меда. Ако је укус кисео, највероватније је ваш мед постао ферментисан и није погодан за конзумацију. Такође, мед ће почети да мирише другачије јер ће се киселост осетити у самој ароми.

Поред тога, на његовој површини може да се појави бела пена. И на крају, текстура висококвалитетног меда се значајно мења када му истекне рок трајања. Формирају се бели кристали, односно нека врста непривлачних љуспица. Ако видите такве љуспице, немојте да ризикујете и да једете. Стручњаци кажу да могу да настану стомачне тегобе.

Ипак, мед у својој природној форми има јако мало влаге. Врло мало бактерија и микроорганизама може да преживи у таквим условима. Природно је киселкаст и поседује пХ између 3 и 4.5 који је довољан да "убије" практично све што би желело да се настани у меду. Зато мед не може тако лако да се поквари.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".