Да ли је свињска маст заиста неправедно на дуже била протерана из наших остава и исхране или је то ипак било оправдано?

Дијетолози и нутриционисти имају различите савете када је реч о здравој исхрани, а сви се слажу у једном – ниједна генерализација није добра. И за то је савшен пример свињска маст – која је протерана из наше исхране, а сада често можемо да прочитамо и чујемо да је она здравија од биљних уља.

И шта је ту истина?

Већина рецепата подразумева коришћење неке масноће – од печења до салате. Масноће су неопходне за здравље срца, за функционисање тела, за здравље мозга, али када их бирамо, желимо да будемо сигурни да смо одабрали бољу опцију.

Фото: Профимедиа, принтскрин Јутјбу/DOORS OF HEALTH

 

Годинама смо слушали од лекара и нуртициониста да ћемо од белог мрса добити сало, холестерол и бубуљице, а онда су научна истраживања показала да је свињска маст незаслужено и неправдено добила репутацију нездраве.

Супротно популарном веровању, свињска маст заправо може бити здрав додатак вашој исхрани када се конзумира у умереним количинама.

Употреба масти за пржење уместо, рецимо, сунцокретовог уља, могла би да смањи ризик од срчаних болести и рака, кажу британски научници. Истраживање које је спроведено у оквиру Би Би Сијеве емисије „Веруј ми, ја сам лекар“ 2015. доказало је да је свињска маст здравија и да између уља и масти треба да одаберете маст.

У оквиру поменуте емисије група истраживача требало је да одговори на питање „са којим масноћама и уљима је најбоље кувати?“.

Групи добровољаца дали су више врста масти и уља – сунцокретово уље, кукурузно уље, хладно цеђено уље репице, маслиново уље (рафинисано и екстра девичанско), путер и маст – и замолили их да користе у кувању. Од учесника је затражено да сакупе остатке уља након кувања, а они су потом анализирани на „Leicester School of Pharmacy“ на Универзитету „Де Монтфорт“.

Фото: Профимедиа

 

Истраживач Мајкл Мосли објаснио је да се, када се уља и масти загревају приликом пржења или кувања, њихова молекуларна структура мења.

- Долази до оксидације – реагују са кисеоником у ваздуху да би створили алдехиде и липидне пероксиде. На собној температури нешто слично се дешава, мада спорије. Када липиди ужегну, они оксидирају - каже он.

- Сунцокретово и кукурузно уље су у реду све док их не излажете топлоти, попут пржења или кувања - рекао је професор Мартин Грутвелд. - Да имам избор између свињске масти и полинезасићених масти, сваки пут бих користио свињску маст - рекао је.

Иако свињска маст има холестерол, тај холестерол је добар. Свињска маст је богата холестеролом, али њеним конзумирањем регулише се производња холестерола у телу.

Иначе, превише низак ниво холестерола у крви повезан је са већим бројем смртности, депресијом, суицидним и агресивним понашањем и Алцхајмером. Ниво холестерола у масти је заштитник здравља, а не опасност по њега. У 100 г масти налази се 95 мг холестерола.

Иако је нашем телу потребан холестерол, вишак уноса може изазвати висок ЛДЛ (липопротеин ниске густине) у крви, познат и као „лош холестерол“. Висок ниво ЛДЛ може изазвати накупљање липида у крвним судовима, што доводи до срчаних болести и можданог удара, пише healthnews.com.

Фото: Профимедиа

 

Предности које нам доноси свињска маст:

После рибљег уља, свињска маст је највећи извор витамина Д.

За динстање и дубоко пржење, свињска маст је идеална јер је неутрална.

Животињске масти повећавају ризик од срчаних обољења, говорила су нека истраживања, али доказано је да је у периоду када је свињска маст била у употреби, стопа ових обољења била врло ниска.

Такође, научници су изнели податак да је до пораста оболелих од „болести савремене цивилизације“, као што су дијабетес и болести срца, дошло када су животињске масти замењене биљним уљима и маргарином.

Бројна истраживања показала су да свињска маст има 33% мање засићених (тзв. лоших) масти од маслаца, двапут више оних „добрих“, мононезасићених и три пута већи удео омега-3 масних киселина. Свињска маст је и одличан извор витамина Б и минерала.

Висока тачка димљења

Свињска маст има високу тачку димљења, што значи да може издржати високе температуре без разлагања и стварања штетних једињења. То га чини одличним избором за пржење и сотирање.

Фото: М. Анђела/Профимедиа

 

Богата здравим мастима

Свињска маст се првенствено састоји од мононезасићених масти, које се сматрају здравим за срце. Ове масти могу помоћи у смањењу нивоа лошег холестерола и смањењу ризика од срчаних болести када се конзумирају као део уравнотежене дијете.

Природни појачивач укуса

Када се користи у кувању, свињска маст даје јелима богат и пикантан укус. Побољшава укус меса, поврћа, па чак и печених производа, дајући им укусан и пријатан квалитет.

За разлику од других уља, свињска маст има посебан укус који може подићи укус ваших јела. Његова висока тачка димљења осигурава да се ваша храна равномерно кува и задржава природну влагу, што резултира меким и сочним оброцима. Било да пржите или печете, свињска маст је поуздан и укусан избор.

(City Magazin)

БОНУС ВИДЕО: